Svijet

Lista potencijalnih Trampovih potpredsjednika

Lista potencijalnih Trampovih potpredsjednika
Foto: Tanjug / AP | Lista potencijalnih Trampovih potpredsjednika

​NJUJORK - Bivši predsjednik Amerike, Donald Tramp priznao je u utorak da je najmanje pet istaknutih republikanaca i jedan bivši demokrata u njegovom užem izboru za potencijalne potpredsjednike na opštim izborima - uključujući guvernera Floride, Rona Desantisa i nekadašnjeg demokratskog predsjedničkog kandidata Tulsija Gabarda.

Predsjednički kandidat republikanaca potvrdio je svoj uži izbor nakon što je voditeljka "Fox News" Lora Ingrahem izbacila spisak imena na događaju u gradskoj vjećnici u Grinvilu, Južna Karolina, za koji je rekla da javnost smatra da su dobar izbor za njega da ih kandiduje za potpredsjednika.

Među imenima su bili Gabard, Desantis, senator Tim Skot, kongresmen Bajron Donalds, biotehnološki preduzetnik Vivek Ramasvami i guverner Južne Dakote Kristi Noem.

"Da li su svi oni u vašem užem izboru?, upitala je Ingrahem Trampa.

Tramp je odgovorio:

"Jesu", odgovorio je bivši predsjednik SAD.

Nastavio je:

"Svi su čvrsti", rekao je Tramp nekoliko trenutaka kasnije. "I uvijek kažem da želim ljude sa zdravim razumom, jer se u ovoj zemlji dešava toliko stvari koje nemaju smisla."

Tramp je objasnio da je "prvi kvalitet" koji traži u svakom potencijalnom potpredsjedniku njihova sposobnost da bude "dobar predsjednik, jer ako se nešto desi, morate imati nekoga ko će biti odličan predsjednik".

On je dodao da je biračima prvenstveno stalo ko je na vrhu liste, a ne ko je kandidat.

"Jedina stvar koja me uvijek iznenađuje je da izbor potpredsjednika nema apsolutno nikakvog uticaja. Važno je samo ko je predsjednik, čini mi se", rekao je Tramp.

Međutim, priznao je da biste "željeli da dobijete nekoga ko bi vam mogao pomoći sa stanovišta birača".

Što se tiče posljednjeg preostalog protivkandidata među republikancima - bivše guvernerke Južne Karoline Niki Hejli - Tramp je rekao da je "riješio stvar prije otprilike tri mjeseca" da ona neće biti na njegovoj listi za opšte izbore 2024.

U januaru, Tramp je zadirkivao da je već odlučio za potpredsjednika ako bi dobio republikansku nominaciju za predsjednika, ali je odbio da kaže ko je to kada su ga pitali tokom gradske skupštine u Des Mojnu u Ajovi.

"Pa, ne mogu vam to reći, zaista", rekao je Tramp voditeljima "Fox News" Bretu Bajeru i Marti Mekalum, tadašnjim moderatorima događaja.

Još je naveo:

"Mislim, znam ko će to biti", dodao je.

Slično tome, Tramp u utorak nije dao vremenski okvir kada će imenovati svog kandidata za potpredsjednika, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije