Svijet

Liz Tras doživjela prvi politički poraz

Liz Tras doživjela prvi politički poraz
Foto: Wikimedia Commons | Liz Tras doživjela prvi politički poraz

LONDON - Vlada britanske premijerke Liz Tras odustala je od plana da ukine najvišu stopu poreza na dohodak od 45 odsto nakon burne reakcije međunarodnih tržišta i rastućeg protivljenja konzervativaca zbog te politike.

Odluka je donesena drugog dana konferencije Konzervativne stranke u Birmingemu, kojom je dominiralo neslaganje konzervativnih zastupnika oko smanjenja poreza za najbogatije i ideje o povećanju zaduživanja za finansiranje smanjenja poreza, prenosi "The Guardian".

Ministar finansija Kvasi Kvarteng je prije 10 dana najavio ukidanje najviše poreske stope, graničnog poreza koji se primjenjuje na prihode od 150.000 funti (170.000 evra) i više, kao dio mini proračuna, koji takođe uključuje smanjenja poreza na dobit, nacionalnog osiguranja i osnovne stope poreza na dohodak.

Time je izazvao uzbunu Sitiju, poslovnom centru Londona, a kritikovao ga je i Međunarodni monetarni fond (MMF). Nakon naglog porasta troškova državnog duga, Banka Engleske izvršila je hitnu intervenciju od 65 milijardi funti (blizu 74 milijarde evra) kako bi uspostavila red.

Lobiranje na konferenciji torijevaca

Na konferenciji konzervativaca su se bivši ministri Majkl Gov i Grant Šaps obrušili na plan smanjenja najviše stope poreza na dohodak, uz nagađanja da bi se širi program smanjenja poreza mogao djelimično finansirati rezanjem naknada.

(The Guardian)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije