Svijet

London i Vašington optužuju Moskvu da je iz svemira lansirala projektil

London i Vašington optužuju Moskvu da je iz svemira lansirala projektil
Foto: Ilustracija | London i Vašington optužuju Moskvu da je iz svemira lansirala projektil

LONDON, VAŠINGTON - Velika Britanija i SAD optužile su Rusiju da je iz svemira lansirala projektil sličan oružju, prenosi BBC.

"Zabrinuti smo zbog načina na koji je Rusija testirala jedan od svojih satelita lansirajući projektil sa karakteristikama oružja", naveo je šef britanske svemirske uprave, prenosi B92.

U saopštenju se dodaje da radnje poput ove "ugrožavaju mirnu upotrebu prostora", navodi BBC.

SAD su ranije izrazile zabrinutost zbog ovog ruskog satelita.

"Radnje poput ove prijete mirnom korištenju prostora i riskiraju da nastanu krhotine koje mogu predstavljati prijetnju satelitima i svemirskim sistemima od kojih svijet zavisi", naveo je zračni potpredsjednik zrakoplovne policije, Marvei Harvei Smit.

"Pozivamo Rusiju da izbjegava dalje ovakvo testiranje. Takođe pozivamo Rusiju da nastavi konstruktivno da sarađuje sa Velikom Britanijom i drugim partnerima na podsticanju odgovornog ponašanja u svemiru", dodao je on.

Ovo je prvi put da je Velika Britanija iznijela optužbe za rusko probno ispaljivanje u svemiru, kaže BBC-ov dopisnik odbrane Džonatan Bejl, a dolazi samo nekoliko dana nakon što je istraga pokazala da je vlada Velike Britanije "loše podcijenila" prijetnju koju je predstavljala Rusija.

Incident će pojačati zabrinutost zbog nove trke u naoružanju u svemiru, dodao je, rekavši da i druge nacije istražuju tehnologije koje bi se mogle koristiti kao oružje u svemiru.

SAD su rekle da je ruski satelitski sistem isti onaj koji je izazvao zabrinutost tokom 2018. i ranije ove godine kada su ga SAD optužile za manevrisanje u blizini američkog satelita.

O ovom posljednjem incidentu, general Džen Rajmond, koji je na čelu američke svemirske komande, rekao je da postoje dokazi "da je Rusija sprovela nerazorna testiranja protivsatelitskog oružja sa svemirskog sistema".

Rekao je da je Rusija "ubrizgala novi objekt u orbitu" sa satelita.

Džen Rajmond je dodao: "Ovo je još jedan dokaz ruskih kontinuiranih napora da razvija i testira svemirske sisteme i u skladu sa objavljenom vojnom doktrinom Kremlja o upotrebi oružja koje predstavlja opasnost za američke i savezničke stanice u svemiru".

U februaru je američka vojska saopštila da su dva ruska satelita manevrisala blizu američkog, a u aprilu je Moskva testirala ispaljivanje zemaljskog satelitskog presretača.

Samo četiri zemlje - Rusija, SAD, Kina i Indija - pokazale su protivsatelitsku sposobnost tokom prethodnih decenija. Protivsatelitske bojeve glave bile su nošene vazduhoplovima ili raketama, a sateliti su takođe osvetljeni laserima.

Ali Moskva takođe očigledno koristi jedan satelit za ubijanje drugog. Interesovanje za takvo naoružanje je sve veće s obzirom na to da se oslanjaju na satelite za različite svrhe, poput prikupljanja obavještajnih podataka, komunikacije, navigacije i ranog upozoravanja.

Ne postoji sporazum kojim se takvo oružje zabranjuje ili ograničava, mada su brojne zemlje zalagale za nekakav sporazum, upozorava BBC.

Ali u vojnom pogledu svemir je već postao nova granica s nekoliko zemalja koje u svojim oružanim snagama organizuju posebne komande koje se bave i odbrambenim i ofanzivnim aspektima zaštite njihovih suštinskih svemirskih sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije