Svijet

London uveo nove sakcije Moskvi

London uveo nove sakcije Moskvi
Foto: Pexels/Ilustracija | London uveo nove sakcije Moskvi

LONDON - Velika Britanija proširila je danas listu sankcija Rusiji, uključujući firme koje proizvode vojnu opremu i nekoliko pojedinaca "povezanih" sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, saopštila je danas Vlada te zemlje.

"Ministar spoljnih poslova (Velike Britanije Džejms Kleverli) odobrio je danas nove sankcije ruskoj vojsci i eliti Kremlja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da paket sankcija Londona ukupno pogađa šest subjekata koji obezbjeđuju vojnu opremu kao što su bespilotne letjelice za rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, kao i osam pojedinaca i jedno pravno lice povezano sa finansijskim mrežama koje pomažu u održavanju bogatstva i moći među elitama Kremlja", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, sankcionisane kompanije su proizvođač dronova CST, "RT-Komplekt", koji obezbjeđuje opremu za helikoptere, kompanija za logistiku i transport "Oboronlogistiks", softverska kompanija "Topaz", te proizvođači opreme za protivvazdušne raketne sisteme "Univerzalmaš" i "Lipetsk".

Na ažuriranoj listi su i pojedinci "povezani" sa Kremljom, uključujući predsjedničkog komesaraza prava preduzetnika Borisa Titova, zajedno sa njegovim sinom biznismenom Pavelom Titovom.

Na listi su još bivši zamjenik šefa najveće privatne naftne rafinerije u Rusiji Nikolaj Egorov, vlasnik medijske kuće "Regum" Sergej Rudnov, dioničar u Banci Rusije Svetlana Krivonogih, vlasnik ruske kompanije za održavanje i popravku aviona "Aerostart" Viktor Mjačin, predsjedavajući odbora ruske farmaceutske kompanije "R-farm" Aleksej Repik, i bivši pomoćnik predsjednika i zamjenik predsjednika upravnog odbora kompanije "JSC Sistem operator jedinstvenog energetskog sistema" Jevgenij Školov. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije