Svijet

Lora u četvrtoj kategoriji, najveća evakuacija u SAD za vrijeme korone

Lora u četvrtoj kategoriji, najveća evakuacija u SAD za vrijeme korone
Foto: YouTube/Screenshot | Lora zastrašujuće snažan uragan, najveća evakuacija u SAD za vrijeme pandemije

VAŠINGTON - Uragan Lora prerastao je u četvrtu kategoriju i očekuje se da će tokom večeri izazvati katastrofalne oluje, ekstremne vjetrove i poplave u sjeverozapadnom dijelu Meksičkog zaliva, upozorio je Nacionalni centar za uragane.

Na satelitskim snimcima vidi se da je u proteklih nekoliko sati Lora postala zastrašujuće snažan uragan, koji bi mogao da dovede do potapanja čitavih naselja, prenosi Glas Amerike.

"Kada se stanovnici nekih dijelova probude u četvrtak ujutru, neće vjerovati šta se dogodilo", rekla je specijalistkinja Nacionalnog centra za uragane Stejsi Stjuart.

Ona je dodala da bi u nekim dijelovima, talasi mogli da budu viši od četiri i po metra, "a ono što ne oduva vjetar lako bi mogla da obori voda okeana u naletu ka kopnu."

Prethodno je saopšteno da je Lora dostigla status kategorije tri, sa vjetrovima jačine od oko 185 kilometara na sat.

Kako se navodi, dolasku oluje prethodiće udari vjetrova jačine skoro 210 kilometara na sat, a voda bi mogla da nadre u kopno duž obale od Teksasa do Misisipija.

Upozorenja na uragan su izdata od San Luis Pasa u Teksasu do Intrakostal Sitija u Luizijani.

Uragan četvrte kategorije mogao bi da nanese katastrofalnu štetu.

"Nestašice struje trajaće nedjeljama, a možda i mjesecima. U većem dijelu zahvaćenog područja neće moći da se živi više nedjelja ili mjeseci", upozorila je meterološka služba.

U toku je najveća evakuacija u SAD za vrijeme pandemije, a više od pola miliona ljudi u utorak je dobilo naređenje da napusti dio obale Meksičkog zaliva duž granice Teksasa i Luizijane.

Više od 385.000 stanovnika gradova Bomon, Galveston i Port Artur u Teksasu moralo je da se evakuiše, a još 200.000 je naređeno da napuste okruge na jugozapadu Luizijane gdje meteorolozi očekuju talase više od četiri metra, koji bi mogli da potope čitava naselja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije