Svijet

Pratite nas na Google news

Lukašenko: Planeta može da "eksplodira" u svakom trenutku

Lukašenko: Planeta može da "eksplodira" u svakom trenutku
Foto: Tanjug/AP | Lukašenko: Planeta može da "eksplodira" u svakom trenutku
Tanjug

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko u predizbornom obraćanju naciji i parlamentu poručio je da planeta klizi u propast i da bi mogla da "eksplodira" u svakom trenutku.

"Naša planeta postepeno, ali sigurno klizi u propast. Čini se da je dovoljno zapaliti običnu šibicu i planeta će eksplodirati", rekao je Lukašenko.

On je istakao da je "najgore što su međunarodno-pravni i multilateralni politički instrumenti regulisanja, kojima su se tako ponosili tokom Hladnog rata, u stvari postali anahronizmi, koje niko ne uzima u obzir".

"Nažalost, ispostavilo se da svjetske vladajuće elite nisu u stanu da razviju nove instrumente", rekao je Lukašenko.

Bjeloruski lider je naglasio da svijet postaje sve nestabilniji i nepredvidljiviji.

"Osnovna neslaganja između država i saveza nakupljena tokom posljednjih decenija prelaze u kritičnu fazu sukoba. U posljednje vrijeme nijedan od najvažnijih međunarodnih problema nije bio riješen", istakao je Lukašenko tokom obraćanja narodu i parlamentu.

Prema njegovim riječima, integracione strukture u svijetu prolaze kroz sistemsku krizu, a neke su u suštini nestale i postoje samo na papiru.

"Cijeli svijet je utonuo u haos trgovinskih ratova, nacionalnog protekcionizma, političkih i informacionih sukoba. Integracione strukture u svijetu prolaze kroz sistemsku krizu, a neke su u suštini nestale i postoje samo na papiru. Najmoćniji pokazatelj tog procesa u EU je 'Brexit', kao i sve veće nesuglasice između stare i nove Evrope unutar saveza. Raste napetost u vojnoj sferi, što dovodi do novog kruga trke u naoružanju", zaključuje Lukašenko.

U Bjelorusiji danas (4. avgusta) počinje prijevremeno glasanje na izborima za predsjednika Bjelorusije i trajaće do 8. avgusta. Predsjednički izbori u Bjelorusiji održaće se 9. avgusta. Za najvišu državnu funkciju kandidovalo se pet kandidata. Lukašenko se kandiduje za šesti mandat. Trenutno je u ovoj zemlji predizborna kampanja koja će trajati do 8. Avgusta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije