Svijet

Pratite nas na Google news

Lukašenko: Poljska se miješala u unutrašnja pitanja Minska

Lukašenko: Poljska se miješala u unutrašnja pitanja Minska
Foto: Tanjug/AP | Lukašenko: Poljska se miješala u unutrašnja pitanja Minska
Srna

MINSK - Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je od bjeloruskog KGB-a dobio izvještaje u kojima se navodi da se Poljska miješala u unutrašnja pitanja Minska u korist opozicije.

Novinska agencija Belta javila je da je bjeloruski lider posjetio Bolnicu broj šest u Minsku i da je tokom sastanka sa predstavnicima klinike pročitao izvještaje specijalnih službi, koji govore o stavu zapadnih političara u vezi sa događajima u Bjelorusiji i o njihovim planovima za Minsk.

Lukašenko je citirao nekoliko poljskih državnika, prije svih premijera Mateuša Moravjeckog, koji je, navodno, izjavio da je budućnost Bjelorusije od velike važnosti za Varšavu i da teritorije na zapadu Bjelorusije istorijski pripadaju Poljskoj.

"Varšava je preduzela brojne konkretne korake kako bi pomogla pokretanju revolucije u Bjelorusiji, finansijskom podrškom kroz poljske i poljsko-američke programe solidarnosti sa žrtvama Lukašenkove vlasti, pozvala je bjeloruske studente da dođu, olakšavajući im prelaz granice, a pružila je i podršku nezavisnim medijima i nevladinim organizacijama", citirao je Lukašenko izvještaj KGB-a.

Lukašenko je naglasio da je Varšava pažljivo posmatrala događaje u Bjelorusiji kako bi izazvala vještačku krizu u toj zemlji, kao i to da je Moravjecki istakao da vojska i KGB podržavaju bjeloruskog predsjednika, te da treba "čekati i vidjeti kako će se situacija dalje razvijati", prenio je TASS.

Predsjednik Bjelorusije objasnio je da je odlučio da podijeli pomenute informacije sa ljudima kako bi narod razumio njegove postupke i kako bi pojedine osobe razmislile o svojim aktivnostima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije