Svijet

Lukašenko o mobilizaciji u Bjelorusiji

Lukašenko o mobilizaciji u Bjelorusiji
Foto: Twitter / Printscreen | Lukašenko o mobilizaciji u Bjelorusiji

MINSK - Govoreći za državne bjeloruske medije 23. septembra u memorijalu Katin, bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko izjavio je da neće biti mobilizacije poput one koju je Rusija objavila u četvrtak, 22. septembra.

Prema Lukašenku, bjeloruski "protivnici" pogrešno su tvrdili da će Bjelorusija uskoro započeti sličnu mobilizaciju kao Rusija; na to je rekao: “Nećemo mobilizovati ljude. Ovo je laž.” Umjesto toga, Lukašenko je ponovio ono što je rekao nekoliko puta prije ove godine: "Borićemo se samo kada budemo morali braniti svoju kuću, svoju zemlju."

Lukašenko je komentarisao različite vojne vježbe koje je Bjelorusija održala ove godine i "narodnu miliciju", za koju je početkom ove godine naredio regrutovanje hiljada ljudi.

Lukašenko je to povezao s Bjelorusijom koja "već nekoliko godina proučava savremene vojne operacije, prilagođava vojsku i čini je mobilnijom", te s potrebom da se odgovori na "moguće prijetnje i pokušaje počinjenja terorističkih akata", vjerovatno misleći na val željezničkih sabotaža koje su “bjeloruski željeznički partizani” izveli početkom ove godine.

(Intelli News)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije