Svijet

Lukašenko vratio zlatne rezerve iz inostranstva do posljednjeg grama

Lukašenko vratio zlatne rezerve iz inostranstva do posljednjeg grama
Foto: Pixabay/Ilustracija | Lukašenko vratio zlatne rezerve iz inostranstva do posljednjeg grama

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko smatra da je bila strateški ispravna odluka da se ranije vrate sve zlatne rezerve iz inostranstva u zemlju.

"Bravo za Nacionalnu banku i Vladu. Prije tri mjeseca sam dao zadatak da se sve zlatne i devizne rezerve vrate u zemlju, posebno zlato. U zemlju je vraćeno sve do posljednjeg grama zlata", rekao je Lukašenko.

Bjeloruski lider je istakao da zemlja ima dovoljno rezervi da održi kurs nacionalne valute na prihvatljivom nivou, a takođe je pohvalio Nacionalnu baku i Savjet ministara, koji još nisu "stvarno" počeli da koriste zlatne rezerve.

Lukašenko smatra da upravo zbog toga nema katastrofalne situacije s kursom nacionalne valute. Istovremeno je priznao da u "pojedinim mjenjačnicama u zemlji nekad može nedostajati novca u gotovini" i dao je nalog Nacionalnoj banci da ispravi tu situaciju.

Prema podacima Nacionalne banke Bjelorusije, početkom 2020. godine zlatne rezerve zemlje su iznosile 42,2 tone. Prvog januara ukupne zlatne i devizne rezerve zemlje iznosilee su 9,39 milijardi dolara, a 1. avgusta iznose 8,86 milijardi.

Kako su objasnili iz Nacionalne banke, zlatne rezerve su plemeniti metali u obliku zlatnih poluga. Njima upravlja banka i dio su Državnog fonda plemenitih metala Bjelorusije.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije