Svijet

MKS osuđuje američke sankcije

MKS osuđuje američke sankcije
Foto: Ilustracija | MKS osuđuje američke sankcije

NJUJORK - Međunarodni krivični sud (MKS)) osudio je danas nove američke sankcije koje prijete da naruše zajedničku borbu protiv imuniteta za masovne ratne zločine, rekao je danas zvaničnik tog suda O'Gon Kvon.

Nešto ranije je američki državni sekretar Majkl Pompeo izjavio da su SAD uvele sankcije tužiocu MKS Fatu Bensudi zbog njene istrage o tome da li su oružane snage SAD počinile ratne zločine u Avganistanu.

Pompeo je naveo da je i šef Ogranka MKS za nadležnost, komplementarnost i saradnju Fakiso Močočoko.

"Danas su vlasti SAD objavile konkretne mjere protiv tužioca MKS i višerangiranog člana osoblja. Snažno odbacujem takve neprihvatljive i mjere bez presedana protiv međunarodne organizacije zasnovane na sporazumu", naveo je O'Gon Kvon.

Prema njegovim riječima, slične mjere služe samo da oslabe zajedničku borbu pšrotiv masovnih zločina.

Portparol UN Stefan Dužarik naveo je će UN izvršiti analizu mogućih posljedica američke odluke na sprovođenje Sporazuma između UN i MKS na čijem osnovu počiva saradnja ove dvije organizacije.

On je izrazio očekivanje da će restrikcije i dalje omogućavati zvaničnicima da putuju na posao u sjedište UN u NJujorku u skladu sa američkim obavezama prema Sporazumu o sjedištu svjetske organizacije.

Bensuda je u martu dobila odobrenje suda da istraži da li su u Avganistanu ratne zločine počinili talibani, avganistanske i američke snage. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije