Svijet

MMF odobrio paket pomoći Ukrajini od 15,6 milijardi dolara

MMF odobrio paket pomoći Ukrajini od 15,6 milijardi dolara
Foto: Pixabay | MMF odobrio paket pomoći Ukrajini od 15,6 milijardi dolara

VAŠINGTON - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je danas četvorogodišnji finansijski paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 15,6 milijardi dolara, kao podršku u odbrani od ruske agresije.

Kako prenosi Rojters, kredit predstavlja jednu od najvećih tranši finansijske pomoći Ukrajini do sada i najveći iznos kredita koju je ta međunarodna finansijska institucija dala zemlji u ratu.

Šef misije MMF-a za Ukrajinu Gevin Grej nedavno je izjavio da je rat u Ukrajini, osim što je uzeo "strašan humanitarni danak", i dalje ima razarajući uticaj na ekonomiju te zemlje.

„Vlasti su ipak uspjele da održe makroekonomsku i finansijsku stabilnost zahvaljujući značajnoj spoljnoj podršci i vještom kreiranju politike“, dodao je on.

Sveobuhvatni ciljevi programa vlasti su održavanje ekonomske i finansijske stabilnosti u okolnostima izuzetno visoke neizvesnosti, vraćanje održivosti duga i podrška oporavku Ukrajine na putu ka pridruživanju EU u posleratnom periodu“, rekao je Grej, koji je sredinom marta razgovarao u Varšavi, sa ukrajinskim zvaničnicima.

Prema njegovim riječima, program je osmišljen u skladu sa novom politikom MMF-a o kreditiranju u uslovima izuzetno velike neizvjesnosti, a od donatora, uključujući G7 i EU, očekuju se snažna finansijska garancija.

SAD su najveći akcionar MMF-a i doprinele su Ukrajini u pomoći i vojnoj podršci više od bilo koje druge zemlje.

„Ambiciozan i na odgovarajući način uslovljen program MMF-a je ključan za podupiranje reformskih napora Ukrajine," izjavila je ranije američka ministarka finansija Dženet Jelen.

Ukrajinski BDP smanjen je za 30 odsto prošle godine, a nivo siromaštva je značajno porastao.

Pritisak na javnu potrošnju da podrži ekonomiju i upravlja njenim ratnim naporima je značajan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije