Svijet

Mađarska: EP nepravilno glasao, žalićemo se sudu EU

Mađarska: EP nepravilno glasao, žalićemo se sudu EU
Foto: Tanjug | Mađarska: EP nepravilno glasao, žalićemo se sudu EU

BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada će Evropskom sudu pravde podnijeti žalbu na odluku Evropskog parlamenta o usvajanju izvještaja u kojem se navodi da je ta vlada prekršila demokratske standarde, rekao je šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, Gergelj Guljaš, javlja MTI.

Prema njegovim riječima, izvještaj evropske poslanice iz Holandije Judit Sargentini prošle nedjelje je usvojen samo zato što pritom nisu uračunati uzdržani, a time je, naveo je, prekšen Lisabonski ugovor.

Guljaš ukazuje da osnovni ugovor EU jasno nalaže da je potrebno obezbijediti dvije trećine glasova da bi procedura bila važeća, a to, istakao je, nije bio slučaj prilikom glasanja u EP i stoga ta procedura ne bi trebalo da bude dalje sprovedena.

Guljaš navodi i da je EP prvi put glasao o Članu 7 i ukazuje da, prema propisima EU, uzdržani mogu biti ostavljeni po strani u običnim procedurama, ali da se taj propis ne primjenjuje u slučaju posebnih procedura.

Čine se napori, rekao je šef Orbanovog kabineta, da se Mađarska podvrgne "nekoj vrsti lova na vještice" zbog stava te zemlje o migraciji.

"Ne možete štititi vladavinu prava nakon što ste sami grubo prekršili pravo. Ovo što se ovde događa pokazuje da bi proceduru prema Članu 7 trebalo pokrenuti ne protiv Mađarske, već protiv EU", istakao je Guljaš.

Mađarska vlada se ne plaši nikakve istrage, rekao je on, ocjenivši da bi teško većina od četiri petine u Evropskom savjetu, koliko je potrebno, odobrila nastavak procedure. 

Ipak, Član 7 se može upotrebiti kao način da se Mađarska kazni uoči izbora za EP, što je očigledno bila namjera onih koji su ga aktivirali i podržali, zaključio je Guljaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije