Svijet

Mađarska blokirala isplatu Ukrajini od zamrznute imovine Rusije

Mađarska blokirala isplatu Ukrajini od zamrznute imovine Rusije
Foto: Tanjug/AP | Mađarska blokirala isplatu Ukrajini od zamrznute imovine Rusije

BUDIMPEŠTA - Mađarska je blokirala odobrenje Evropske unije da se koriste sredstva dobijena od zamrznute ruske imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu, reklo je pet ambasadora zemalja članica EU za Fajnenšal tajms.

Ovi ambasadori su u srijedu prisustvovali sastanku na kojem se ambasador mađarske usprotivio dogovoru EU da se koriste sredstva dobijena od zamrznute ruske imovine vrijedne 190 miliona evra za kupovinu oružja za Ukrajinu, prenosi Pravda.

"Za sada, oni (Mađari) će blokirati sve povezano sa vojnom pomoći Ukrajini", rekao je jedan od neimenovanih ambasadora, ocjenjujući da će takav stav Budimpešte opstati do junskih izbora za Evropski parlament.

Prema drugom izvoru, Budimpešta je pristala da ne uloži veto, već samo da odloži implementaciju prijedloga EU uskraćivanjem podrške, a zbog ponude koja joj je ponuđena prema kojoj njen dio sredstava od zamrznute ruske imovine neće biti korišćen za podršku Ukrajini.

Evropske diplomate se nadaju da će pronaći način da razriješe ovaj problem prije jula, za kada je zakazana isplata novca Ukrajini.

Od početka rata u Ukrajini, zemlje članice EU i zemlje grupe G7 zamrzle su oko polovinu ruskih deviznih rezervi, u iznosu od oko 300 milijardi evra, pri čemu se oko 200 milijardi nalazi u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije koja pruža finansijske usluge Euroklir. Moskva je ranije upozoravala da će odgovoriti na eventualnu odluku EU da dobit od zamrznutih sredstava Rusije pošalje Ukrajini, prenosi Tanjug.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije