Svijet

Mađarska ne odustaje od resora proširenja

Mađarska ne odustaje od resora proširenja
Foto: N.N. | Mađarska ne odustaje od resora proširenja

BRISEL, BUDIMPEŠTA - Oliver Varheji, ambasador Mađarske u evropskim institucijama, novi kandidat Mađarske za komesara za proširenje, mogao bi dobiti zeleno svjetlo od strane evropskih institucija, rečeno je "Nezavisnim".

Naime, kako nam je rečeno, radi se o profesionalcu koji u svojoj karijeri nema spornih tačaka ili nečeg što bi Evropski parlament, koji u konačnoj liniji treba da potvrdi Varhejia, mogao iskoristiti kao razlog za odbijenicu.

Podsjećanja radi, Odbor za pravna pitanja Evropskog parlamenta odbio je Lasla Tročanjija za evropskog komesara za proširenje, a Viktor Orban, mađarski premijer, najavio je da Mađarska nema namjeru da odustane od ovog resora.

"Mislim da će evropski parlamentarci teško moći da pronađu razlog da odbiju ovog kandidata. Ponovna odbijenica značila bi da Brisel ne želi da da ovaj resor Mađaru", rekla nam je osoba upućena u briselska dešavanja.

Prethodno nam je rečeno, a i austrijski "Standard" je pisao o tome, da bi Tročanjijeva odbijenica mogla biti iskorištena da resor proširenja dobije Janez Lenarčič, slovenački predstavnik u Briselu, i "miljenik" briselskih krugova.

Orban je, međutim, u ponedjeljak nakon nekoliko konfrontirajućih izjava Tročanjija da će tužiti Evropski parlament i da je odbijenica neprihvatljiva, "spustio loptu" i najavio da će mađarski kandidat biti tehnokrata, odnosno osoba koja nema bliskost s njim lično ili značajnu vezu sa strankom.

"Zato smo nominovali tehnokratu na ovu poziciju, a ne osobu koja bi bila politički predstavnik. Naša namjera ostaje ista - želimo da resor dobije Mađarska. Oliver Varheji je osoba koja dobro poznaje evropski mehanizam i priznat je stručnjak za evropska pitanja", rekao je Orban.

Nakon što je prošle sedmice rekao da je Tročanji odbijen "samo zato što je Mađar", Orban je juče rekao da Mađarska ostaje članica EU te da je poštovanje vladavine prava za tu zemlju "pitanje časti".

"Mađari nisu bili te sreće kao Finci, jer smo nakon Drugog svjetskog rata bili okupirani i nalazili smo se 40 godina pod diktaturom", objasnio je Orban.

Faris Kočan, istraživač na Fakultetu za društvene nauke u Ljubljani, kaže za "Nezavisne" da je Varheji u Briselu poznat kao arogantna osoba na Twitteru, ali da će kao diplomata biti prihvatljiv.

"Mađarska vlada očigledno hoće ovaj resor, i po tom pitanju je taj kandidat manje sporan, jer je diplomata u karijernom smislu", ocjenjuje on.

Varheji je rođen u Segedinu 1972. godine, evropske studije završio je u Danskoj, a prije pozicije stalnog predstavnika Mađarske u Briselu vodio je resore u Ministarstvu spoljnih poslova u vezi sa EU i odnosima s Briselom. Pored maternjeg, govori još engleski, njemački i francuski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije