Svijet

Mađarska nudi 30.000 evra parovima koji se odluče imati troje djece

Mađarska nudi 30.000 evra parovima koji se odluče imati troje djece
Foto: Pixabay | Mađarska nudi 30.000 evra parovima koji se odluče imati troje djece

Mađarska vlada od ovog mjesecu vjenčanim parovima nudi zajam od 10 miliona forinti (oko 30.590 evra), a koji neće morati vratiti ako na svijet donesu troje djece. Mogu ga potrošiti na što god žele i beskamatni je.

Naime, kao i mnoge druge države članice Evropske unije, Mađarska pati od manjka radne snage, a radno sposobno stanovništvo napušta zemlju u potrazi za većim platama.

Premijer Viktor Orban želi potaknuti rast stanovništva demografskom obnovom, a ne masovnim imigracijama.

"1.382.000 ljudi je ispunilo upitnik i izrazilo želju da Mađarska ostane zemlja Mađara i bude prijatelj porodice", poručili su iz mađarske Kancelarije za međunarodnu komunikaciju za Euronews.

Dok je prosječna stopa fertiliteta u Evropskoj uniji 1,59, u Mađarskoj ona iznosi 1,48, objavio je Eurostat.

Zajam koji Mađarska nudi dio je Akcijskog plana zaštite porodice Viktora Orbana. Program se sastoji od sedam točaka i planira se 4,8 posto BDP-a izdvojiti za podršku porodicama i podsticanje rađanja.

Ostale tačke programa uključuju podršku kupovinu kućanskih potrepština, subvencije za automobile za veće porodice i doživotno oslobađanje plaćanja poreza na dohodak žena koje su odgojile najmanje četvero djece.

Parovi koji žele zajam moraju ispuniti nekoliko uslova: moraju biti u braku, jednom od njih to mora biti prvi brak, supruga mora imati između 18 i 40 godina te jedan od njih mora 180 dana plaćati socijalne doprinose Mađarskoj.

Ako par ili ne rodi dijete u pet godina ili se razvede, sve ono što su posudili moraju vratiti za četiri mjeseca (120 dana). Oslobođeni su vraćanja zajma jedino ako prilože medicinsko pojašnjenje o preprekama zbog kojih nisu mogli imati dijete.

Od pokretanja ovog programa, od 1. do 15. jula 2400 porodica podnijelo je zahtjev za kredit, a 14.000 porodica je iskazalo interes za neki drugi element Akcijskog plana, piše Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije