Svijet

Madrid, Beč i Brisel za embargo na izvoz oružja Ankari

Madrid, Beč i Brisel za embargo na izvoz oružja Ankari
Foto: Ilustracija | Madrid, Beč i Brisel za embargo na izvoz oružja Ankari

LUKSEMBURG - Španija, Austrija i Belgija pridružile su se Njemačkoj i Francuskoj, koje podržavaju uvođenje embarga na izvoz oružja u Tursku zbog turske ofanzive u Siriji, ali se Italija još nije izjasnila, čime je šira zabrana EU dovedena u pitanje.

Pariz i Berlin su tokom vikenda suspendovali izvoz oružja Ankari, a Finska i Holandija su takođe najavile obustavu izvoza. Evropske diplomate tvrde da je zabrana izvoza oružja u Tursku prvi korak u nizu sankcija EU sa ciljem da se Ankara ubijedi da zaustavi ofanzivu.

"Ne želimo da podržimo ovaj rat i ne želimo da učinimo oružje dostupnim", rekao je njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas tokom sastanka ministara unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu.

EU, kojoj Turska želi da se pridruži, već je osudila turske vazdušne i artiljerijske napade na kurdske borce na sjeveroistoku Sirije, a članice su bijesne nakon prijetnji turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana da će poslati sirijske izbjeglice iz Turske u Evropu.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv le Drijan izjavio je da će turska ofanziva prouzrokovati ozbiljno humanitarno razaranje i pozvao na čvrst stav kada se radi o izvozu oružja u Tursku.

Prema podacima kancelarije EU za statistiku Evrostat, Italija, Španija, Velika Britanija i Njemačka bili su najveći izvoznici oružja i municije u Tursku prošle godine, u koju je u tom periodu izvezeno naoružanje u vrijednosti od 45 miliona evra.

Ministar spoljnih poslova Španije Džozep Borel izjavio je da podržava obustavu prodaje oružja Turskoj.

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo sastao se danas sa Le Drijanom u Luksemburgu, kako bi razgovarali o stavu Rima.

Di Majo nije direktno pozvao na embargo, već je istakao da Italija želi "jedinstven stav EU" kada se radi o prodaji oružja.

Dvojica neimenovanih diplomata EU izjavili su da Mađarska ne želi da učini ništa što bi naljutilo Erdoana, nakon prijetnji o slanju migranata u Evropu.

Reuters navodi da je jedna od opcija EU da pošalje poruku Ankari tako što će uvesti Turskoj sankcije koje nisu direktno povezane sa ofanzivom u Siriji.

Grčka i Kipar su pozvali na ekonomske sankcije Turskoj zbog bušenja u potrazi za naftom u vodama na koje Nikozija polaže pravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije