Svijet

Majci petoro djece prijeti smrtna kazna

Majci petoro djece prijeti smrtna kazna
Foto: Pixnio | Majci petoro djece prijeti smrtna kazna

TAJPEJ - ​Bivši suprug Australijanke, kojoj prijeti smrtna kazna na Tajvanu nakon što joj je u prtljagi pronađen kokain, tvrdi da je ona nevina i da su joj smjestili trgovci drogom.

Debi Vulgaris (57) uhapšena je u međunarodnom aerodromu Taojuan u decembru nakon što je droga navodno pronađena u crnim plastičnim vrećicama u koferima.

Tajvanska policija tvrdi da je nosila 6.8 kilograma droge, ali da je žestoko poricala da je to njeno. Policija takođe tvrdi da je Debi kasnije govorila da joj je paketiće droge dao bivši suprug.

Ali, Džon Vulgaris je za australijski "Daily Mail" oštro odbacio optužbe, rekavši da je njegova supruga nevina i da im je cijela priča "namještena".

"Ona je zaista nevina. Smjestili su nam, Nemamo veze s prokletom drogom, nikada ju u životu nismo vidjeli ni dirali", rekao je Džon.

Džon, koji vodi firmu za stambene kredite, rekao je da su njega i bivšu suprugu prevarili kriminalci koji su se predstavljali kao inostrani investitori.

Rekao je da se prvi put susreo sa grupom prije 16 godina i čak je bio s njima u banci na Tajvanu 2007. godine. Ostali su u kontaktu. Nedavno je, kako tvrdi, njihov advokat stupio u kontakt s njim vezano za novi poslovni prijedlog.

"Pripremali smo inostranu investiciju. Željeli su investirati, poslao sam im tri miliona dolara vlastitog novca. Kad sam saznao za hapšenje, pokušao sam stupiti u kontakt s njima, ali su isključili telefone", rekao je Džon.

Pa je poručio:

"Ona nije ništa kriva."

Advokat Australijanke Leon Huang rekao je da je od ključne važnosti da Džon Vulgaris zauzme stav jer je on jedina osoba koja može potkrijepiti njene tvrdnje.

Vulgaris je navodno droga prve kategorije uručena u Maleziji oko 10. decembra prije nego što je odletjela za Tajvan, izvijestio je "ABC".

Debi je navodno plaćeno 1800 američkih dolara da preuzme drogu uz troškove smještaja i prevoza.

Čen Po-čuan, šef tajvanske Brigade za kriminalističke istrage, tvrdi da je ulična vrijednost zaplijenjene droge oko 1.25 miliona dolara.

Prema tajvanskom strogom pravnom sistemu, smrtna kazna ostaje legalna - unatoč pokušajima ukidanja. Smrtna kazna može se izreći za dugačak spisak zločina, uključujući ubistvo, izdaju, terorizam, ekstremne slučajeve silovanja i pljačke te trgovinu drogom.

Iako je Tajvan proučavao druge metode pogubljenja, poput smrtonosne injekcije, pogubljenja se danas provode strijeljanjem. Čak i ako joj ne bude izrečena smrtna kazna, Australijanki prijeti najmanje pet godina iza rešetaka, ali i doživotna robija.

Po-čaun je rekao da je Vulgaris policiji rekao da je Debi otišla na Tajvan na godišnji odmor. Policajci su navodno u hotel poslali nekoga da provjeri hoće li neko doći po drogu, ali nije bilo nikoga.

Advokat Leon Huang rekao je da je njegova klijentica bila "dobrodušna osoba" koja je "vjerovala ljudima" te da je korištena kao "mula" za drogu.

"Rekao bih da Debi nije bila svjesna prirode svog putovanja. I da nije imala pojma što se nalazi u njenim koferima, jer postoji skriveni pretinac za koji uopšte nije znala da postoji."

Okružni tužilac Taojuana smatra da je Debi Vulgaris dio "sindikata transporta droge".

- Iako je okrivljenica u pripremnom postupku pred sudom priznala počinjenje kaznenog djela, ističe se da je prethodno u istrazi i pritvoru pred ovim sudom oštro negirala počinjenje kaznenog djela, te su njeni iskazi bili proturječni, stoji u dokumentima.

"Indikativno je da je Vulgarisova izjavila da je njen saradnik Džon, koji joj je naredio da na Tajvan donese drogu prve kategorije, njen bivši suprug što ukazuje na bliski odnos. Optužena i njen advokat tražili su da Džon bude svjedok, implicirajući da ostaje rizik od dosluha s Džonom prije njegovog svjedočenja," navode.

Nije poznato gdje se nalazi Džon Vulgaris, ali pravni tim njenog advokata tražiće da se pozove na sud.

Debi Vulgaris u zatvoru niko ne smije posjećivati, osim pravnog tima i osoblja konzulata u Tajpeju. Zahtjev za njenim puštanjem na slobodu je odbijen u martu.

Njeni advokati tvrdili su da ona nije razgovarala s porodicom tri mjeseca, da se teško prilagođava kineskoj hrani i da ne govori kineski.

Međutim, sudije su zaključile da to "nisu faktori koje treba uzeti u obzir pri određivanju nužnosti pritvora".

Vulgaris će se sljedeći put pojaviti pred sudom u avgustu.

Ipak, malo je vjerovatno da će dobiti smrtnu kaznu nakon što je tajvanski Ustavni sud prošlog avgusta presudio da je izricanje doživotne ili smrtne kazne za kaznena djela vezana uz drogu djelimično neustavnim, tvrdi "Daily Mail", a prenosi "Jutarnji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije