Svijet

Makron: Evropa mora da štiti svoje građane

Makron: Evropa mora da štiti svoje građane
Foto: Tanjug/AP | Makron: Evropa mora da štiti svoje građane

SALCBURG - Predsjednik Francuske Emanuel Makron najavio je danas u Salcburgu da planira još prije kraja godine da pokrene inicijativu za „ponovno osnivanje Evrope“.

Makron je, nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom, rekao da Evropa mora da štiti svoje građane, ukazujući na nefer ekonomske prakse, kao i zaštitu od izbjeglica, te i terorizma.

Projekat integracije, prema njegovim riječima, mora dobiti novi smisao, jer građani žele da budu slobodni od ograničenja globalizacije.

U borbi protiv terorizma Makron ističe neophodnost jačanja saradnje, dodajući da bezbjednosne službe moraju bolje sarađivati.

Kada je riječ o izbjeglicama Makron naglašava da je Evropi do sada uspjelo premalo da svoje granice zaštiti, dogovori zajedničku politiku azila.

On je čestitao Kernu šsto nakon talasa izbjeglica prije dvije godine nije dozvolio da potpadne pod uticaj demagogije.

„Demagoški pristup je privlačan jer nudi navodno jednostvano rješenje, ali ne smijemo da sijemo strah i mržnju protiv drugih“, poručuje Makron.

Kern je ukazao da se saglasio sa Makronom da Evropa mora biti ojačana i da namjeravaju zajedno da djeluju u tom smjeru.

To što se danas u Salcburgu sastaju i sa češkim i slovačkim kolegama, Bohuslavom Sobotkom i Robertom Ficom rekli su da je to signal da se Evropa ne dijeli na stare i nove, već da postoji jedna Evropa, i jedna potreba zajedničkog djelovanja.

Glavna tema sastanka su socijalna pitanja, kao što su politika zapošljavanja, ali i borba protiv damping plata i socijalnih usluga.

Makron je u Salcburg doputovao sa suprugom Brižit, gdje će zajedno sa austrijskim kolegom prisustvovati koncertu u okviru „Salcburškog festivala kulture“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije