Svijet

Makron: Nema evropskog konsenzusa o slanju vojnika u Ukrajinu, ali...

Makron: Nema evropskog konsenzusa o slanju vojnika u Ukrajinu, ali...
Foto: Tanjug/AP | Makron: Nema evropskog konsenzusa o slanju vojnika u Ukrajinu, ali...

Francuski predsjednik Emanuel Makron najavio je da će saveznici Ukrajine stvoriti koaliciju za isporuku raketa srednjeg i dugog dometa Kijevu, prenosi Mond.

Makron je, nakon konferencije evropskih lidera o podršci Ukrajini, koja je u ponedjeljak održana u Parizu, rekao da je odlučeno da se "stvori koalicija za duboke udare, a samim tim i za rakete i bombe srednjeg i dugog dometa".

Predsjednik Francuske je pozvao evropske zemlje da proizvode više municije.

"U narednih 10 dana stavićemo sve ove napore na sto jer smo pregledali mnoge evropske i neevropske zemlje koje imaju na raspolaganju municiju", dodao je Makron.

Naveo je da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajinu, ali je naglasio da "ništa ne treba isključiti".

"Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve kako Rusija ne bi pobijedila", rekao je Makron na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Samitu u Parizu prisustvovalo je oko 20 evropskih lidera, a iz Jelisejske palate je saopšteno da je cilj skupa da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu bude poslata "poruka da je Evropa odlučna da pomogne Ukrajini i suprotstavi se 'narativu Kremlja' da Rusija mora da dobije rat, koji je ušao u treću godinu"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije