Svijet

Pratite nas na Google news

Makron: Sljedećeg mjeseca sastanak u vezi sa Ukrajinom

Makron: Sljedećeg mjeseca sastanak u vezi sa Ukrajinom
Foto: Tanjug/AP | Makron: Sljedećeg mjeseca sastanak u vezi sa Ukrajinom
Srna

BIJARIC - Sastanak predsjednika Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske o sukobima u Ukrajini biće održan sljedećeg mjeseca, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

On je na kraju samita Grupe sedam u Francuskoj rekao da će sastanak biti organizovan na nivou lidera države ili vlade, ali nije iznosio više detalja. 

Makron je izjavio da se lideri zemalja G7 nisu saglasile u vezi sa pitanjem da li da pozovu Rusiju da se vrati u grupu. 

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da bi mogao da pozove ruskog predsjednika Vladimira Putina na sljedeći sastanak G7, za koji američki lider želi da se sljedeće godine održi u Majamiju. 

Evropski zvaničnici su istakli da je takav poziv preuranjen, jer EU želi prvo da vidi napredak u vezi sa mirovnim sporazumima za sukobe u Ukrajini, javio je AP. 

Rusija je zbog prisajedinjenja Krima 2014. godine izbačena iz tadašnjeg formata G8.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije