Svijet

Malteška vojska zauzela brod koji su oteli migranti

Malteška vojska zauzela brod koji su oteli migranti
Foto: Fena | Malteška vojska zauzela brod koji su oteli migranti

VALETA - Malteške oružane snage saopštile su danas da je tim za specijalne operacije preuzeo kontrolu nad teretnim brodom koji su u srijedu oteli migranti kod obala Libije.

Teretni brod s migrantima i članovima posade sada je na putu ka malteškoj luci,prenosi AP.

Malteška vojska saopštila je da je kontrola nad brodom vraćena kapetanu i da će brod imati pratnju na putu do Malte gdje će migranti biti predati policiji radi istrage.

Više od 100 migranata otelo je sinoć kargo brod koji ih je prethodno spasio kod obala Libije, zahtijevajući od članova posade da ih prevezu do Malte.

Pretpostavlja se da su migranti odlučili da brod otmu nakon što im je posada saopštila da će ih odvesti nazad u Libiju te su prisilili  posadu da preusmjeri brod prema  Evropi.

Nakon otmice broda talijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je kako je na brodu 120 migranata, a italijanske vlasti su saopštile da neće dopustiti ulazak broda s migrantima u svoje teritorijalne vode.

Salvini je identifikovao brod kao turski naftni tanker El Hiblu 1 koji je spasio oko 120 ljudi. Potom su migranti preusmjerili pravac kretanja broda što je, rekao je Salvini, "prvi čin piratstva na otvorenom moru s migrantima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije