Svijet

Marti Ahtisari boluje od Alchajmerove bolesti

Marti Ahtisari boluje od Alchajmerove bolesti
Foto: N.N. | Marti Ahtisari boluje od Alchajmerove bolesti

HELSINKI- Bivši finski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Marti Ahtisari pati od Alchajmerove bolesti i povukao se sa svih javnih dužnosti, objavio je AP.

Kabinet finskog predsjednika Sauli Ninisto saopštio je da Ahtisari (84), šef države od 1994. do 2000. godine, dobija podršku za svakodnevne aktivnosti kod kuće, a povremeno provodi vrijeme na liječenju u domu zbog napredovanja bolesti.

Ahtisari je, kao učitelj u osnovnoj školi, postao diplomata i decenijama je radio kao mirovni pregovarač za finsku vladu i Ujedinjene nacije, za šta je dobio Nobelovu nagradu za mir 2008. godine.

Kako navodi AP, Ahtisari koji je bio i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova i Metohije i, kako navodi američka agencija, pomogao je u "postizanju mirovnog sporazuma pri povlačenju srpskih snaga sa Kosova".

Smatra se da je njegov plan iz 2007. godine za status KiM, iako ga nije prihvatio Savjet bezbednosti UN i Srbija, postao osnova za proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova 2008. Po završetku predsjedničkog mandata 2000. godine, Ahtisari je osnovao Inicijativu za upravljanje krizama (CMI), sa ciljem okončanja nasilnih konflikata kroz neformalni dijalog i medijaciju.

Sa funkcije predsjedavajućeg CMI odstupio je 2017. godine i od tada je u penziji, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije