Svijet

Mas u Aušvic-Birkenau: Da sjećanja na zločin ostanu živa

Mas u Aušvic-Birkenau: Da sjećanja na zločin ostanu živa
Foto: Tanjug/AP | Mas u Aušvic-Birkenau: Da sjećanja na zločin ostanu živa

VARŠAVA - Njemački ministar spoljih poslova Hajko Mas posjetio je nekadašnji njemački logor smrti Aušvic-Birkenau i tim gestom poručio da će "sjećanja na te nevjerovatne zločine koja je njegova nacija počinila prije sedamdeset godina zauvijek ostati živa".

Mas, je u knjizi utisaka napisao da je logor Aušvic bio "pakao na zemlji" i dodao da se "pun tuge i stida, klanja pred milionima žena, muškaraca i djece koju su nacisti ubili na ovom i drugim mjestima. Zbog ovih žrtava Njemačkoj je ostalo zavještanje da se na svakom mjestu i svuda bori za dostojanstvo i čovječnost i ta odgovornost nikada neće prestati".

Masova posjeta jugu Poljske uključila je i susret sa poljskim kolegom Jacekom Čaputovičem sa ciljem jačanja bilateralnih odnosa, prenosi AP.

Ove dve zemlje su susjedi, navodi agencija, saveznici i važni trgovinski partneri.

Njihovi odnosi, dodaje se, zahtijevali su i dodatne napore, jer je Poljska od Njemačke tražila 850 milijardi dolara za odštetu zbog nanijete štete u Drugom svjetskom ratu.

Berlin takođe nije zadovoljan promjenama koje vladajuća partija u Poljskoj uvodi u pravni sistem, a za koje EU tvrdi da urušavaju sudsku nezavisnost, piše AP i dodaje da vlast u Poljskoj, s druge strane, tvrdi da su to reforme korumpiranog i neefikasnog pravnog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije