Svijet

Masovna hapšenja uoči "gašenja nacije"

Masovna hapšenja uoči "gašenja nacije"
Foto: Screenshot/Twitter | Masovna hapšenja uoči "gašenja nacije"

Južnoafričke snage bezbjednosti saopštile su danas da je 87 ljudi uhapšeno u posljednjih 12 sati širom zemlje zbog javnog nasilja.

Do nasilja je došlo uoči planiranih protesta partije Marksistički borci za ekonomsku slobodu (EFF).

EFF je ranije pozvao na "gašenje nacije" u znak protesta zbog učestalih nestanaka struje i zahtijevao ostavku predsjednika Sirila Ramafoze, prenosi Rojters.

Glavno biračko tijelo stranke su siromašni i radnička klasa crnih Južnoafrikanaca, koji smatraju da nisu osjetili prosperitet zemlje otkako je vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) okončao vladavinu bijele manjine 1994. godine, navodi agencija, prenosi B92.

Od 87 uhapšenih, njih 41 uhapšeno je u Gautengu, provinciji koja uključuje glavne gradove Pretoriju i Johanesburg, 29 u Sjeverozapadnoj provinciji, a 15 u Fri stejtu, navodi se u saopštenju Nacionalne obavještajne službe NatJOINTS i dodaje da bilo je hapšenja i u drugim provincijama.

Parlament je u saopštenju u nedjelju naveo da će južnoafrička vojska rasporediti više od 3.000 vojnika do 17. aprila radi sprečavanja i borbe protiv kriminala, u saradnji sa policijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije