Svijet

Pratite nas na Google news

Matarela zakazao nove konsultacije o vladi

Matarela zakazao nove konsultacije o vladi
Foto: Tanjug/AP | Matarela zakazao nove konsultacije o vladi
Tanjug

RIM - Italijanski predsednik Serđo Matarela izjavio je danas da je prihvatio zahtjev lidera više stranka da dobiju još vremena kako bi pokušali da formiraju novu vladu i da se tako izbjegnu prijevremeni izbori.

Kako prenosi AP, Matarela je novinarima posle dvodnevnih konsultacija nakon što je ove nedjelje pala dosadašnja vlada, saopštio da su mu partijski lideri rekli da im treba još vremena i da je zato novu rundu konsultacija zakazao za sljedeći utorak.

On je istakao da bi nova vlada morala da bude dovoljno čvrsta kako bi dobila poverenje parlamenta i da ima sveobuhvatni program. U suprotnom, dodao je, moraće da raspusti parlament, čime će biti otvoren put za izbore koji bi mogli da budu održani već ove jeseni.

Luiđi di Majo, lider antisistemskog Pokreta 5 zvjezdica, članice vladajuće koalicije, rekao je da se ne plaši prijevremenih izbora, ali je ostavio otvorena vrata za pregovore o formiranju "čvrstog saveza", odnosno vlade.

Poslije razgovora s Matarelom, on je ukazao da postoje dvije mogućnosti - novi savez sa strankom lijevog centra, Demokratskom partijom, ili pomirenje s dosadašnjim partnerom, desničarskom Ligom Mateja Salvinija, koji je i pokrenuo inicijativu za rušenje sadašnje vlade.

Opoziciona Demokratska partija izrazila je spremnost da sarađuje s Pokretom 5 zvjezdica, ranijim protivnikom, kako bi se formirala pro evropska koalicija i sprečili prevremeni izbori i eventualni samostalni dolazak na vlast Salvinija, koji trenutno uživa najveću popularnost među biračima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije