Svijet

Mediji: Izrael napao Irak uz saglasnost SAD i Rusije

Mediji: Izrael napao Irak uz saglasnost SAD i Rusije
Foto: Ilustracija | Mediji: Izrael napao Irak uz saglasnost SAD i Rusije

JERUSALIM - Izrael je napao iranske mete u Iraku najmanje tri puta u posljednjih nekoliko nedjelja u okviru "razumijevanja" postignutog sa SAD i Rusijom.

To je objavio danas arapski list Ašark al-Avsat koji se izdaje u Londonu.

Pozivajući se na zapadne izvore list navodi da su gađana skladišta raketa Iranske revolucionarne garde.

Bile su to serije eksplozija u posljednjim nedjeljma u skladištima oružja, bazama ili pozicijama vojnih grupa koje imaju podršku Irana.

Neimenovani izvori navode da su se Rusija i SAD saglasile da su akcije Izraela u Iraku i Siriji važne "za osiguranje izraelske bezbjednosti" i na osnovu tog "razumijevanja" izraelski zvaničnici nisu obavezni da preuzmu odgovornost za napade kako ne bi još više eskalirala ionako osjetljiva situacija u regionu.

U utorak je nekoliko eksplozija potreslo pozicije koje drže Narodne mobilizacione snage, vojna organizacija koju podržava država, a uključuje proiranske milicije kraj vazduhoplovne baze Balad, 80 kilometara sjeverno od Bagdada. U toj bazi su američke snage.

Očevici su rekli da je zbog eksplozija nekoliko raketa odletjelo u obližnje poljoprivredo zemljište i da su stanovnici pobjegli iz svojih kuća strahujući da rakete ne padnu na njih.

"Sky News" Arabija je izvijestio da je eksplodiralo najmanje 50 raketa u skladištu koje je bilo meta napada.

Neki analitičari su sugerisali da je udare izveo Izrael koji je još prošle godine nagovijestio da bi mogao da napada iranske vojne mete u Iraku kao što je to učinio više puta u susjednoj Siriji u namjeri da spriječi Irance da se učvrste u blizini izraelske granice.

Bezbjednosni analitičar Hišam al-Hašimi iz Bagdada ocijenio je da iračka protivvazdušna odbrana ima vrlo visoku sposobnost ali ne može da detektuje unaprijeđeni izraelski napad iz vazduha.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se osvrnuo na takve napade sinoć prije povratka iz posjete Ukrajini, prenose izraelski mediji.

"Postoje veliki bezbjednosni izazovi koje smo objasnili u izvještaju primljenom prije nekoliko minuta", rekao je on dodavši da svakodnevno dobija obavještajne izvještaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije