Svijet

Mediji: Kadirov teško bolestan, "Starog vođe više neće biti"

Mediji: Kadirov teško bolestan, "Starog vođe više neće biti"
Foto: Twitter / Printscreen | Mediji: Kadirov teško bolestan, "Starog vođe više neće biti"

​GROZNI - Čečenski čelnik Ramzan Kadirov više od pet godina živi s dijagnozom nekroze gušterače, izvijestila je juče nezavisna novinska stranica "Novaya Gazeta Europe", pozivajući se na anonimne izvore u moskovskoj predsjedničkoj bolnici, gdje je Kadirov navodno liječen.

Njegovo stanje, koje se pogoršava, navodno je podstaklo Kremlj da počne raditi na planu sukcesije kako bi se održala stabilnost u toj sjevernokavkaskoj republici, piše "Novaya Gazeta". Prema "Novaya Gazeta Europe", ljekari su Kadirovu prvobitno dijagnostifikovali akutnu nekrozu gušterače - ozbiljno stanje koje može odvesti u smrt - u januaru 2019. godine.

Sljedećeg mjeseca Kadirov je dekretom objavio da je nakratko prepustio ovlasti predsjedniku regionalnog parlamenta "za period privremene nesposobnosti", ne otkrivajući svoju bolest. Izdao je još jedan dekret o kratkom prenosu vlasti u januaru 2020. godine.

"Novaya Gazeta Europe" izvijestila je da se Kadirovo zdravlje počelo naglo pogoršavati u proljeće 2022., zbog čega je morao propustiti brojne televizijske nastupe.

U septembru 2023. godine "Novaya Europe" objavila je da je Kadirov bio hospitalizovan u elitnoj moskovskoj Centralnoj kliničkoj bolnici oko mjesec dana zbog akutnog zatajenja pluća nakon predoziranja tabletama za spavanje, koje su mu navodno pomogle ublažiti bol.

"Starog vođe više neće biti, bolest će ga ozbiljno pogoditi. Čak i ako se sada oporavi, neće biti ni živ ni mrtav", citirala je "Novaya Europe" izvor blizak Kadirovom savezniku Adamu Delimhanovu. Kremlj je počeo raditi na planu sukcesije u slučaju Kadirovljeve smrti, navodi "Novaya Europe".

Nekoliko sati nakon objave izvještaja, Kadirovljev kanal na aplikaciji za razmjenu poruka "Telegram" podijelio je 4-minutni video čečenskog vođe koji raspravlja o ulozi svoje regije u sukobu protiv Ukrajine. Videozapis uključuje kadrove Kadirova u krupnom planu, koji ne pomiče tijelo i teško se čuje kako govori, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije