Svijet

Mediji: Objavljeni satelitski snimci ruske vojske na ukrajinskoj granici

Mediji: Objavljeni satelitski snimci ruske vojske na ukrajinskoj granici
Foto: Print Screen/Twitter/Rob Lee | Mediji: Objavljeni satelitski snimci ruske vojske na ukrajinskoj granici

Američki mediji nastavljaju iznositi dokaze ruskog gomilanja snaga uz granicu s Ukrajinom i priprema za moguću invaziju.

Nakon što je The Washington Post objavio dokument američkih obavještajnih službi s kartom navodnih planova za rusku invaziju Ukrajine i satelitskim snimcima ruskih pojačanja uz granicu, Fox News je u ponedjeljak objavio nove, još detaljnije satelitske snimke gomilanja ruskih snaga uz granicu s Ukrajinom.

Fox News je snimak dobio od američke satelitske firme Maxar Technologies, koja ih prikuplja posljednjih mjesec dana. Objavljeni satelitski snimci prikazuju nekoliko lokacija na zapadu Rusije, kao i jednu na Krimu, na kojima su raspoređene ruske taktičke borbene grupe koje sadrže vojnike i opremu, odnosno teško naoružanje i vojna vozila.

 

"Ruski planovi predviđaju vojnu ofanzivu na Ukrajinu već početkom 2022."

Podsjetimo, The Washington Post je nekoliko dana ranije objavio neklasifikovani obavještajni dokument naslovljen "Potencijal za 175 hiljada ruskih snaga blizu Ukrajine: Dokazi planiranja i nedavnog kretanja artiljerije, opreme i ljudstva", za koji je dobio potvrdu i od američkih službenika.

"Ruski planovi predviđaju vojnu ofanzivu na Ukrajinu već početkom 2022. s razmjerom snaga dvostruko većim od onoga što smo vidjeli prošlog proljeća tokom ruskih vanrednih (vojnih) vježbi u blizini ukrajinskih granica. Planovi uključuju opsežno kretanje 100 taktičkih grupa bataljona s procijenjenih 175.000 ljudi, zajedno s oklopom, topništvom i opremom", otkrio je službenik administracije za ove američke novine, govoreći pod uslovom anonimnosti kako bi mogao iznijeti osjetljive informacije.

Neklasifikovani dokument američke obavještajne službe koji su ove američke novine objavile, a koji uključuje satelitske fotografije, prikazuje ruske snage koje se okupljaju na četiri mjesta. Trenutno je raspoređeno 50 taktičkih grupa na bojnom polju, zajedno s "novopristiglim" tenkovima i topništvom, navodi se u dokumentu.

Bajden i Putin danas će razgovarati o Ukrajini

Američki predsjednik Džozef Bajden i ruski predsjednik Vladimir Putin kasnije danas imaće virtuelni sastanak na kojem će, jasno, glavna tema biti upravo smirivanje napetosti i odvraćanje moguće ruske invazije na Ukrajinu. Američki službenici otkrili su medijima da će Bajden Putinu otvoreno zaprijetiti do sad najstrožim privrednim sankcijama Rusiji ako izvrši invaziju na Ukrajinu.

Zanimljivo je da je portparol Bijele kuće Džen Psaki u ponedjeljak odbila garantovati da SAD neće poslati svoje trupe u Ukrajinu u slučaju da Rusi izvrše invaziju, što ju je na konferenciji za medije upitala novinarka ABC.

Portparoli Pentagona i Bijele kuće odbijaju isključiti slanje vojske u Ukrajinu

"Neću prejudicirati razgovore predsjednika s našim transatlantskim partnerima, koji će se dogoditi kasnije popodne, a mi ćemo vam dati popis onih koji će učestvovati u tom pozivu čim prije kako se detalji rasporeda dovršavaju. Ali rekla bih da je naš cilj ovdje, Cecilia, diplomatski prenijeti da je ovo trenutak da Rusija povuče svoje vojne snage s granice", odgovorila joj je diplomatski Psaki.

Portparol Pentagona Džon Kirbi takođe je odbio isključiti slanje dodatnih američkih snaga u istočnu Evropu, gotovo istom formulacijom.

"Neću prejudicirati odluke, na ovaj ili onaj način, koje administracija može ili ne mora donijeti ovdje. Kao što znate, predsjednik Bajden će razgovarati s predsjednikom Putinom. Mislim da moramo dopustiti da se taj razgovor dogodi", rekao je Kirbi.

Kirbi je dodao je da su američki vojni savjetnici prethodno bili slani u Ukrajinu na "rotacijskoj" osnovi, ali je odbio reći koliko ih je u zemlji trenutno.

(Index)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije