Svijet

Mediji: Palestinci sa juga Gaze kažu da više nemaju gdje da idu

Mediji: Palestinci sa juga Gaze kažu da više nemaju gdje da idu
Foto: Tanjug/AP | Mediji: Palestinci sa juga Gaze kažu da više nemaju gdje da idu

KAN JUNIS - Palestinci koji su se pomjerili na jug Pojasa Gaze, po sugestiji izraelske vojske koja im je rekla da se evakuišu južno zbog napada na sjever Gaze, sada kažu da poslije izraelskog bombardovanja juga više nemaju gdje da pobjegnu, prenio je Rojters.

Grad Kan Junis je u fokusu izraelskih vazdušnih napada i artiljerijske vatre, u novoj fazi rata, nakon što su se u petak nastavile borbe poslije prekida vatre.

Broj stanovnika Kan Junisa se popeo prethodnih nedjelja jer je nekoliko stotina hiljada ljudi sa sjevera pobjeglo na jug. Britanska novinska agencija navodi da neki kampuju u šatorima, neki se kriju u školama, dok pojedinci spavaju na stepeništu nekoliko bolnica koje su funkcionalne.

Izrael navodi da se trudi da minimizuje civilnu štetu dok se borbe odvijaju na jugu Pojasa.

SAD su ranije ove nedjelje rekle da žele da vide jasan plan Izraela kojim će se spriječiti civilne žrtve tokom kopnene ofanzive na jug, ali premijer Izraela Benjamin Netanijahu i njegova vlada nisu dali konkretne podatke o ovoj temi, rekao je visoki američki zvaničnik u petak, prenosi Tanjug.

Visoki savjetnik Netanijahua rekao je danas novinarima da je Izrael obavjestio humanitarne grupe o "bezbjednijim zonama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije