Svijet

Mediji: Tramp 'mjerka' prirodna bogatstva Avganistana

Mediji: Tramp 'mjerka' prirodna bogatstva Avganistana
Foto: Ilustracija | Mediji: Tramp 'mjerka' prirodna bogatstva Avganistana

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Donald Tramp "mjerka" mineralna i rudna bogatstva Avganistana kako bi pokrio troškove 16-godišnjeg rata i obnove Avganistana koja je Vašington već koštala 117 milijardi dolara, piše agencija Reuters.

Investitori, međutim, poručuju da bi to mogli da budu samo "pusti snovi".

Otkako je prije deset godina jedna američka geološka studija identifikovala i procijenila vrijednost rudnih rezervi u Avganistanu na čak 1.000 milijardi dolara, avganistanski i strani zvaničnici su te rezerve označili kao ključne po ekonomsku nezavisnost Avganistana.

Osim rezervi zlata, srebra i platine, Avganistan ima i značajne količine rude gvožđa, uranijuma, cinka, tantala, boksita, uglja, prirodnog gasa i velike rezerve bakra.

Prema nekim izvještajima, Avganistan čak ima potencijal da postane "litijumska Saudijska Arabija", zahvaljujući rezervama ove sirovine koja se koristi u telefonima i akumulatorima električnih automobila.

Međutim, nedostatak osnovne logistike - asfaltiranih puteva i željezničkih pruga potrebnih za izvoz koncenatrata bakra ili rude gvožđa - zatim ukorijenjena korupcija i haotična birokratija, ugrozili su napore za izgradnju legitimnog rudarskog sektora u toj zemlji, ocjenjuje britanska agencija.

"Postoji nulta rudarska aktivnost i veoma malo eksploatacije, ako uopšte postoji ikakva", kaže direktor konsultanske kompanije Hanam & Partners, Laj Fogelman.

Američki zvaničnicici su u izjavi Reutersu rekli da je Tramp, na sastanku u Bijeloj kući sa savjetnicima u julu, rekao da bi SAD trebalo da traže svoj udio u mineralnom bogatstvu Avganistana, u zamjenu za američku pomoć avganistanskoj vladi.

Američki ministar odbrane Džim Matis je izjavio da je Tramp donio odluku o strategiji SAD za Avganistan, ali nije iznio nikakve dodatne detalje.

Prije nekoliko mjeseci, Tramp je Matisu dao ovlašćenje da odredi potreban broj američkih vojnika u Avganistanu, ali je Matis rekao da još nije poslao značajne dodatne snage, već da će sačekati da Tramp odredi strateški pravac.

Tramp će novu strategiju objaviti danas u televizijskom obraćanju američkoj javnosti, najavila je Bijela kuća.

Tramp će, iz Fort Majera u Arlingtonu, "iznijeti nove podatke o putu daljeg američkog angažovanja u Avganistanu i južnoj Aziji", navodi se u saopštenju Bijele kuće, prenosi Reuters.

Tramp i njegov tim za nacionalnu bezbjednost sastali su se u petak u predsjedničkoj rezidenciji u Merilendu kako bi dogovorili strategiju, podsjeća AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije