Svijet

Ne postoje dokazi da ukrajinske snage upotrebljavaju fosfornu municiju

Ne postoje dokazi da ukrajinske snage upotrebljavaju fosfornu municiju
Foto: Tanjug/Arhiva | Ne postoje dokazi da ukrajinske snage upotrebljavaju fosfornu municiju

MOSKVA - Ukrajinska vojska, očajnički želeći da obuzda ofanzivu ruskih trupa, počela je masovnu upotrebu municije punjene fosforom u predgrađu Kijeva u blizini aerodroma Gostomelj, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, ali za ovu tvrdnju, i optužbe ne postoje nikakvi dokazi ni nezavisne potvrde.

U Ministarstvu su istakli da ukrajinske snage upotrebljavaju granate kalibra 122 milimetra za haubice "D-30" i rakete sovjetske proizvodnje za sisteme BM-21 "Grad", uprkos činjenici da je ova municija zabranjena trećim protokolom Konvencije UN o nehumanom oružju iz 1980. godine.

Prema Konašenkovim riječima, baražni odredi ubili su četiri ukrajinska oficira u Sjeverodonjecku u Luganskoj oblasti.

"U Sjeverodonjecku Luganske oblasti nacionalisti, djelujući kao baražni odredi, pod prijetnjom strijeljanja komandanata pokušavaju da zaustave jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje se povlače i da ih natjeraju da nastave otpor. Ovi odredi ubili su četiri oficira Oružanih snaga Ukrajine", rekao je Konašenkov.

Trupe Luganske Narodne Republike, uz podršku Oružanih snaga Rusije, ubrzano razvijaju ofanzivu i napredovale su skoro 60 kilometara, saopštio je Konašenkov.

Prema njegovim riječima, jedinice Oružanih snaga Donjecke Narodne Republike napredovale su još tri kilometra u pravcu naselja Petrovsko i završavaju razbijanje rezervi Operativno-taktičke grupe ukrajinskih snaga "Vostok". Uspostavljena je kontrola nad naseljima Anadol i Andreevka, dodao je on.

Portparol je dodao da je više od 300 porodica stiglo u Lugansk sa teritorija Luganske Narodne Republike koje su okupirale ukrajinske trupe i njima je pružena sva potrebna pomoć.

Specijalna vojna operacija Rusije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine počela je u četvrtak, 24. februara. U petak je kretanje trupa obustavljeno u očekivanju mogućih pregovora sa Kijevom, ali je zbog odbijanja ukrajinske strane da u njima učestvuje operacija nastavljena juče.

Napomena:

Prema analizi portala raskrinkavanje.ba utvrđeno je da tvrdnje da je ukrajinska vojska koristila municiju sa bijelim fosforom pojavljivale su se u više navrata, ali bez ikakvih dokaza. U slučaju tvrdnji o korištenju ove municije u predgrađu Kijeva, navodi su potekli od ruskog Ministarstva odbrane, ali nisu potkrijepljeni nikakvim dokazima i nisu ih potvrdili nezavisni izvori.

Shodno činjenicama, tvrdnju da su ukrajinske snage koristile municiju punjenu fosforom u predgrađu Kijeva, koju je iznijelo rusko Ministarstvo odbrane, prenijeti bez informacije da se radi o navodima za koje ne postoje dokazi i potvrde iz nezavisnih izvora, ocjenjene su kao manipulisanje činjenicama stoga je vijest izmjenjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije