Svijet

Pratite nas na Google news

Među zaplijenjenim oružjem neofašista u Italiji i raketa vazduh-vazduh

Među zaplijenjenim oružjem neofašista u Italiji i raketa vazduh-vazduh
Foto: Tanjug/AP | Među zaplijenjenim oružjem neofašista u Italiji i raketa vazduh-vazduh
Tanjug

RIM - Italijanska policija privela je trojicu muškaraca, među kojima i jednog koji je povezan sa neofašističkom političkom strankom, nakon što je otkrila veliku količinu oružja, uključujući jednu raketu vazduh-vazduh, kao i materijal sa nacističkim simbolima.

Policija je saopštila da je ovo otkriće rezultat prethodne istrage o Italijanima koji su učestvovali u ratu u istočnoj Ukrajini, prenosi AP.

Pronađena vazduh-vazduh tipa Matra Super 530 F, francuske proizvodnje koja, kako se čini, bila korišćena u katarskoj vojsci.

Naknadnim proverama utvrđeno je da je oružje u dobrom i funkcionalnom stanju ali bez eksplozivnog punjenja, prenosi Rojters.

Osumnjičeni su pokušavali da prodaju raketu u kontaktima preko aplikacije Vacap, navela je policija.

Osim toga, pronađeno je 26 pušaka, 20 bajoneta, 306 dijelova oružja uključujući prigušivače, kao i više od 800 metaka različitog kalibra.

Oružje je porijeklom iz Austrije, Njemačke i SAD.

U saopštenju objavljenom u ponedjeljak, policija u Torinu izjavila je da se jedan od uhapšenih muškaraca 2001. godine bezuspješno kandidovao za Senat kao kandidat neofašističke stranke "Forca Nuova". 

U njegovoj kući u Galarateu, policija je pronašla gotovo 30 lovačkih pušaka, pištolja i bajoneta, kao i municiju i stare nacističke plakete sa svastikom.

Dva druga muškarca uhapšena su nakon što je policija pronašla raketu proizvedenu u Francuskoj u hangaru na aerodromu koju su, kako se vjeruje, pokušavali da prodaju, prenosi agencija.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije