SP Qatar 2022.

Svijet

Medvedev: Sigurno nije blef

Medvedev: Sigurno nije blef
Foto: Tanjug/AP arhiva | Medvedev: Sigurno nije blef
Tanjug

MOSKVA - Zamjenik predsjednika Savjeta za bezbjednost Dmitrij Medevedev izjavio je danas da Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno oružje ako je potrebno, u unapred određenim slučajevima.

"U strogom skladu sa Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja. Ako smo mi ili naši saveznici napadnuti tom vrstom oružja. Ili ako agresija upotrebom konvencionalnog naoružanja ugrozi samo postojanje naše države. To je nedavno direktno rekao predsjednik Rusije", napisao je Medvedev na Telegramu.

Istakao je da će Rusija, pored toga, učiniti sve da spreči pojavu nuklearnog oružja kod, kako je napisao, "neprijateljskih suseda", navodeći kao primjer Ukrajinu, koju, prema njegovoj ocjeni, kontrolišu zemlje NATO.

Medvedev smatra da je besmisleno računati na razum i političku volju kijevskog režima, ali da još postoji krhka nada za zdrav razum i osjećaj samoodržanja kod zemalja koje podržavaju Kijev.

"Oni razumiju da ako prijetnja Rusiji pređe utvrđenu granicu opasnosti, mi ćemo morati da odgovorimo. Ne pitajući nikoga za dozvolu, bez dugih konsultacija. I sigurno nije blef", napisao je Medevedev.

On je dodao da, ako zamislimo da je Rusija prinuđena da upotrebi najstrašnije oružje protiv "ukrajinskog režima", vjeruje da se NATO ni u takvoj situaciji neće direktno miješati u sukob i dodaje da je za Sjevernoatlantsku alijansu mnogo važnija bezbjednost Vašingtona, Londona, Brisela od sudbine Ukrajine.

"Prekomorski i evropski demagozi ne nameravaju da stradaju u nuklearnoj apokalipsi", smatra Medvedev.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije