Svijet

Medvedev naredio istragu o uzroku požara u Sibiru

Medvedev naredio istragu o uzroku požara u Sibiru
Foto: Tanjug/AP | Medvedev naredio istragu o uzroku požara u Sibiru

MOSKVA - Ruski premijer Dmitrij Medvedev naredio je danas policiji da pokrene istragu kojom će biti utvrđeno da li su šumski požari u Sibiru podmetnuti kako bi se prikrila ilegalna sječa šuma.

Ruski Istražni komitet saopštio je da je pokrenuta istraga zbog požara i da je u toku istraga protiv zvaničnika u sibirskom gradu Krasnojarsku zbog sumnje da iz nemara nisu pokušavali da spriječe izbijanje vatrene stihije.

Prema podacima ruske Agencije za šumarstvo požari su zahvatili 3,1 milion hektara šume.

Ruska novinska agencija TASS javila je da je Medvedev naredio MUP-u, kancelariji državnog tužioca i Istražnom komitetu da pokrenu istrage da li su požari izazvani radi prikrivanja ilegalne sječe šuma i da mu predaju izvještaj do 1. novembra.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je deset vojnih transportnih aviona i deset helikoptera stiglo u Krasnojarsk, dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio da se vojska uključi u napore za gašenje požara.

Regionalne vlasti saopštile su da su požare izazvali udari munje nakon suše, ali je Medvedev pomenuo mogućnost namjernog podmetanja vatre na sastanku u sibirskom gradu Čita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije