Svijet

Mej: Blizu smo dogovora o Brexitu

Mej: Blizu smo dogovora o Brexitu
Foto: Ilustracija | Mej: Blizu smo dogovora o Brexitu

SALCBURG - Velika Britanija i Evropska unija blizu su dogovora o uređenom Brexitu, navela je u autorskom tekstu u njemačkom listu "Welt" britanska premijerka Tereza Mej i pozvala Evropsku komisiju da zarad postizanja sporazuma unaprijedi sopstvenu poziciju uoči današnjeg početka neformalnog samita EU u austrijskom gradu Salcburgu.

"Reuters" prenosi da je Mejova navela da je potrebno da obje strane pokažu dobru volju kako bi se izbjegao neuređeni izlazak Britanije iz evropskog bloka u martu naredne godine, u vezi sa čim postoje strahovi da bi mogao da izazove velike ekonomske probleme.

"Blizu smo postizanja uređenog povlačenja, što je suštinska osnova za izgradnju bliskog budućeg partnerstva. Da bi se stiglo do uspješnog zaključka i baš kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo unaprijedilo svoju poziciju, biće potrebno da EU učini isto. Nijedna strana ne može da zahtijeva ono što je neprihvatljivo drugoj, poput spoljne carinske granice između različitih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva", napisala je britanska premijerka.

"Reuters" navodi da danas u Salcburgu počinje dvodnevni sastanak lidera EU na kojem će biti održani razgovori za koje je britanski ministar za Brexit Dominik Rab kazao da će biti "važna prekretnica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije