Svijet

Tusk pozvao London da vrati u blok; Mej: Drugog referenduma neće biti

Tusk pozvao London da vrati u blok; Mej: Drugog referenduma neće biti
Foto: N.N. | Mej: Drugog referenduma neće biti

LONDON - Britanski premijer Tereza Mej rekla je večeras da drugog referenduma o izlasku Londona iz EU neće biti i da je njen i zadatak Vlade da ispuni rezultate referenduma o članstvu u bloku iz 2016. godine.

Ona je podsjetila da su se građani Britanije na tom referendumu izjasnili da žele da napuste EU i da će se to i dogoditi 29. marta naredne godine, piše "Gardijan".

Mejova je večeras na konferenciji za novinare nakon rasprave u parlamentu rekla da do sada niko nije iznio alternativu za njen plan za "Brexit" i da sve opcije uključuju takozvani "bekstop" dogovor za irsku granicu, koji su kritikovali i mnogi i u njenoj stranci.

"Niko nije iznio alternativni prijedlog", rekla je Mejova.

Ona je dodala da, ako se potpuno odbaci prijedlog o irskoj granici, to onda poništava i mogućnost dogovora sa EU.

"Ako mi ne krenemo naprijed sa sporazumom, niko ne može sa sigurnošću znati posljedice koje će uslijediti. To će biti put duboke i mračne nesigurnosti", rekla je ona.

"Bekstop" predstavlja zaštitni mehanizam, zahvaljujući kome bi granica na irskom ostrvu ostala otvorena nakon "Brexita".

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk uputio je poziv Velikoj Britaniji da se vrati nazad u evropski blok.

"Nije na meni da komentarišem najnoviji razvoj situacije u Londonu, ali EU je spremna za konačan sporazum sa Ujedinjenim Kraljevstvom", rekao je Tusk.

On je dodao da je EU spremna i za mogućnost da sporazuma nema, ali da je ipak najspremnija za varijantu da uopšte nema "Brexita", piše britanski list "Dejli ekspres".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije