Svijet

Mej: Moja smjena neće olakšati pregovore o Bregzitu

Mej: Moja smjena neće olakšati pregovore o Bregzitu
Foto: Tanjug/AP | Mej: Moja smjena neće olakšati pregovore o Bregzitu

LONDON - Britanska premijerka Tereza Mej upozorila je da njena smjena ne bi olakšala pregovore o Brexitu, dok pojedini poslanici njene Konzervativne stranke prijete da će joj izglasati nepovjerenje, a bivši ministar za Brexit je optužuje da se nije suprostavila "maltretiranju" zvaničnika Evropske unije.

Dok pojedini konzervativci pokušavaju da prikupe podršku za glasanje o nepovjerenju, Mejova poručuje da ne razmišlja o podnošenju ostavke.

"Promena lidera u ovom trenutku neće učiniti pregovore lakšim, niti će promijeniti računicu u parlamentu", istakla je Mej u intervjuu za televiziju Skaj njuz.

Takođe je dodala da će naredna sedmica biti ključna za uspjeh razgovora o Brexitu i najavila da će se sastati sa liderima EU pre vanrednog samita Evropskog savjeta 25. novembra, prenosi Glas Amerike.

Vijest da je postignut sporazum sa EU izazvala je političku krizu u Britaniji, s obzirom na to da su dogovor oštro kritikovali i opozicija i vladajući konzervativci.

Dva ministra i nekoliko državnih sekretara podnijeli su ostavke, a više od 20 poslanika uputilo je zvaničan poziv da se izglasa nepovjerenje Terezi Mej na položaju liderke stranke a samim tim i premijerke. Za glasanje o nepovjerenju potrebno je da se uputi 48 takvih pisama.

Mnogi konzervatici koji podržavaju izlazak Britanije iz EU, žele jasan raskid s Briselom i tvrde da bi bliske trgovinske veze, predviđene sporazumom, pretvorile zemlju u vazalnu državu.

Prema nacrtu sporazuma, Britanija bi napustila EU 29. marta iduće godine, ali bi ostala dio jedinstvenog tržišta do kraja 2020. godine.

Zemlja bi ostala i u carinskoj uniji sa EU, da bi se izbjeglo postavljanje kontrolnih punktova na irskoj granici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije