Svijet

Mej: Neću postići dogovor o Brexitu po svaku cijenu

Mej: Neću postići dogovor o Brexitu po svaku cijenu
Foto: N.N. | Mej: Neću postići dogovor o Brexitu po svaku cijenu

LONDON - Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da neće postići dogovor o Brexitu sa Evropskom unijom "po svaku cijenu", u trenutku kada su dvije strane u ćorsokaku zbog irske granice.

Mej je izvjestila vladu o napretku sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU, prenio je AP.

Razgovori su zapeli na pronalaženju rješenja o nepostojanju carinskih ispostava ili drugih provera na granici između Sjeverne Irske, koja je dio Velike Britanije, i članice EU Republike Irske.

Prema rječima portparola britanske premijerke Džejmsa Sleka, Mej je rekla ministrima da je ubjeđena da će biti postignut sporazum, ali da "iako Velika Britanija treba da osigura postizanje izlaznog sporazuma što je prije moguće, to ne treba da bude urađeno po svaku cijenu".

Britanska premijerka izjavila je sinoć da je sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije 95 odsto gotov, dok novo istraživanje koje je naručila televizija "Čenel 4" pokazaje da bi 54 odsto Britanaca danas glasalo za ostanak u Uniji, prenio je Rojters.

Iz kabineta Mejove je saopšteno da je ona uvjerena i da će rješenje oko Sjeverne Irske, koji je trenutno tačka neslaganja u pregovorima o Brexitu, biti pronađeno do roka za postizanje sporazuma koji ističe u martu naredne godine.

Televizija "Čenel 4" objavila je da bi u slučaju ponovljenog glasanja o izlasku iz EU svega 46 odsto Britanaca to podržalo, za razliku od referenduma održanog u junu 2016. godine kada je odluka o Brextu donijeta uz 51,9 odsto glasova "za" i 48,1 odsto onih koji su bili "protiv".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije