Svijet

Mej: Odlazimo u martu

Mej: Odlazimo u martu
Foto: Tanjug/AP | Mej: Odlazimo u martu
N.N.

LONDON - Britanski premijer Tereza Mej potvrdila je danas da će njena zemlja napustiti EU u martu 2019. godine, kako je i planirano.

Ona je rekla "Radiju LBC" da sve što se nalazi u nacrtu sporazuma o Brexitu osigurava da proces bude okončan do 1. januara 2021. godine, kada ističe tranzicioni period od 21 mjeseca.

Mejova je izjavila da će dogovor o razlazu sa EU biti finalizovan 25. novembra, a potom dostavljen na potvrdu parlamentu, prenio je "Sputnjik".

Ona je naglasila da sporazum koji je njena vlada usaglasila ove sedmice "čuva integritet" Velike Britanije i da će britanski parlament u budućnosti imati pravo da odlučuje o tome ko dolazi u ovu zemlju.

Mejova je rekla da ne odbacuje mogućnost da ne bude konačnog dogovora i dodala da bi to podstaklo London i Brisel da "osiguraju prekograničnu policijsku saradnju".

Komentarišući bojazni da bi zbog Brexita u Britaniji mogla da se dogodi nestašica lijekova koji se proizvode u EU, ona je rekla da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite "pažljivo sarađuje" sa kompanijama koje isporučuju lijekove.

Ona je rekla da nije samo Britanija popustila u razgovorima o Brexitu, nego da je to učinio i Brisel u vezi sa granicom Irske i Evropskim sudom pravde, kao i još nekim oblastima.

Mejova je odbacila sugestije da je ona savremeni Nevil Čemberlen, britanski lider koji je ismijan jer je, godinu dana prije početka Drugog svjetskog rata, tvrdio da je osigurao mir sa Hitlerovom Njemačkom.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije