Svijet

Mej, Tramp: "Brexit" neće blokirati postizanje sporazuma o trgovini sa SAD

Mej, Tramp: "Brexit" neće blokirati postizanje sporazuma o trgovini sa SAD
Foto: Tanjug/AP | Mej, Tramp: "Brexit" neće blokirati postizanje sporazuma o trgovini sa SAD
Tanjug

LONDON - Predsjednik SAD Donald Tramp upozorio je britanskog premijera Terezu Mej da ne uvodi nikakve "restrikcije" na mogućnost Velike Britanije da postigne sporazum o trgovini sa Amerikom nakon "Brexita", javili su britanski mediji.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mejovom u sjedištu britanskog premijera u Čekersu u blizini Londona rekao da tokom intervjua za britanski list "San" nije kritikovao Mejovu, uprkos tvrdnjama da će posljednji prijedlozi o "Brexitu" da "ubiju" mogućnost sporazuma o trgovini u budućnosti.

Tramp se izvinio Mejovoj zbog navoda britanskog lista, tvrdeći da su u pitanju "lažne vijesti", jer list nije prenio i pozitivne izjave o njoj, ali je britanski premijer izjavila da američki predsjednik ne treba da brine zbog toga, jer su to "samo mediji".

Predsjednik SAD izjavio je i to da je od Mejove dobio garancije da će biti moguće potpisati sporazum o slobodnoj trgovini između Londona i Vašingtona, čak i ako Britanija usvoji pravila EU o standardima vezanim za robu i hranu.

"Jedina stvar koju tražim od Tereze jeste da osigura mogućnost trgovine bez restrikcija. Nakon razgovora sa premijerom vjerujem da je to apsolutno moguće", izjavio je Tramp.

Tramp je priznao da je svojevremeno izjavio da bi bivši britanski ministar spoljnih poslova Boris DŽonson bio sjajan premijer Velike Britanije, ali je naglasio da to nikako nije bila kritika Mejovoj.

Američki predsjednik pohvalio je Mejovu, rekavši da je ona "izuzetna žena" i da obavlja "sjajan posao", kao i to da je težak pregovarač, a u isto vrijeme i "veoma pametna i odlučna osoba", javio je "Politiko".

"Ova sjajna žena ovdje radi fantastičan posao", zaključio je Tramp.

Mejova je istakla da njen najnoviji prijedlog o "Brexitu" neće blokirati postizanje sporazuma o trgovini sa SAD.

"Neće biti ograničenja kada se radi o mogućnosti postizanja trgovinskih sporazuma sa ostatkom svijeta", rekla je Mejova.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije