Svijet

Meloni ide u Kinu

Meloni ide u Kinu
Foto: Tanjug/AP | Meloni ide u Kinu

PULJA - Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da planira da otputuje u zvaničnu posjetu Kini u narednim nedjeljama.

Meloni, čija zemlja trenutno predsedava Grupom sedam, nije navela na konferenciji za novinare na kraju samita G7 u Pulji u Italiji, tačan datum svoje posete Kini, prenio je Rojters.

Italija je bila jedina zemlja članica G7 koja se pridružila kineskoj inicijativi Pojas i put, ali je napustila tu razvojnu strategiju krajem prošle godine.

Zemlje G7 izrazile su u završnom saopštenju zabrinutost zbog podrške Kine Rusiji i pozvale su Peking da izvrši pritisak na Moskvu da obustavi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Lideri G7 pozvali su Kinu sa samita u Pulji da podrži sveobuhvatan, pravedan i trajni mir u Ukrajini zasnovan na poštovanju teritorijalnog integriteta i principa Povelje Ujedinjenih nacija, uključujući direktan dijalog sa Ukrajinom.

Lideri G7 tvrde da stalna podrška Kine ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi omogućava Rusiji da nastavi specijalnu vojnu operaciju i pozvali su Kinu da prestane da vrši transfer materijala dvostruke namjene, uključujući komponente za oružje i opremu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije