Svijet

Merkelova i Makron ne mogu da se dogovore ko će naslijediti Junkera

Merkelova i Makron ne mogu da se dogovore ko će naslijediti Junkera
Foto: Tanjug/AP | Merkelova i Makron ne mogu da se dogovore ko će naslijediti Junkera

BRISEL - Njemački kancelar Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron nisu se saglasili u vezi sa imenovanjem kandidata za novog predsjednika Evropske komisije.

Merkelova je po dolasku na današnji sastanak lidera EU u Briselu rekla da podržava njemačkog poslanika Manfreda Vebera kao sljedećeg predsjednika Evropske komisije, dok je Makron kao odgovarajuće kandidate naveo evropskog komesara za konkurentnost Margaret Vestager, glavnog pregovarača EU za "Bregzit" Mišela Barnijea i vodećeg kandidata evropskih socijalista i demokrata Fransa Timermansa.

Premijer Luksemburga Ksavijer Betel izjavio je na početku sastanka da se danas neće odabrati predsjednik Evropske komisije, već da su se lideri okupili kako bi uspostavili balans nakon izbora za Evropski parlament.

Holanski premijer Mark Rute, koji takođe važi za kandidata za jednu od vodećih pozicija u EU, izjavio je da je na današnjem sastanku bitan "sadržaj, a ne pojedinci", te da su se lideri sastali zbog usaglašavanja u vezi sa političkim prioritetima u narednom periodu, kao što su klimatske promjene, ekonomija i migracije.

Portugalski premijer Antonio Kosta smatra da bi naredni predsjednik Evropske komisije trebalo da bude socijalista Frans Timermans, a ne kandidat Evropske narodne partije Manfred Veber.

Kosta je u intervjuu za portugalsku televiziju SIK Notisijas rekao da ne postoje uslovi pod kojima bi Veber trebalo da postane naredni predsjednik EK, prenosi briselski portal Politiko.

Kosta tvrdi da njemački političar "stvara neprijateljstva" u Evropskom parlamentu, dok ga u Evropskom savjetu "skoro apsolutno odbacuju".

Trenutni predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker vršiće ovu funkciju do 31. oktobra.

Izbori za Evropski parlament održani su u 28 zemalja članica EU od 23. do 26. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije