Svijet

Merkelova na posljednjem samitu EU: "Bez Angele kao Pariz bez Ajfelovog tornja"

Merkelova na posljednjem samitu EU: "Bez Angele kao Pariz bez Ajfelovog tornja"
Foto: Tanjug/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP | Merkelova na posljednjem samitu EU: "Bez Angele kao Pariz bez Ajfelovog tornja"

Samit EU bez Angele Merkel biće kao "Pariz bez Ajfelovog tornja ili Rim bez Vatikana", rekao je predsjednik Evropskog vijeća Čarls Mišel u zahvalnici njemačkoj kancelarki koja odlazi u političku penziju i koju su kolege ispratile ovacijama.

Pozdravljajući je, predsjednik Mišel je poručio: "Njen oproštaj s evropske pozornice dira nas politički, ali i ispunjava emocijama", prenosi agencija dpa.

Merkelina "krajnja trezvenost i jednostavnost" bile su "moćno oružje", rekao je bivši belgijski premijer i nastavio nizati pohvale.

"Vi ste i kompas i lučonoša evropskog projekta", zaključio je.

Mišelove riječi okupljeni su dočekali burnim aplauzom i ovacijama su ispratili Angelu Merkel na sastanku na vrhu u Brukselesu, koji je njen 107. i posljednji samit nakon šesnaest godina na vlasti, doznaje se od evropskog izvora.

"Nadam se da se nećete ljutiti zbog ove svečanosti u prilici vašeg posljednjeg sastanka na vrhu", rekao joj je Čarls Mišel pa dodao da će sastanci dvadesetsedmorice "bez Angele biti kao Rim bez Vatikana ili Pariz bez Ajfelove kule".

Evropljani odaju priznanje pregovaračkom duhu Angele Merkel

Evropski vođe odali su priznanje pregovaračkom duhu njemačke kancelarke u petak na samitu u Brukselesu.

"Ona je šesnaest godina obilježavala Evropu i pomagala nam, svih dvadeset sedam zemalja, da donosimo dobre odluke uz puno humanosti u teškim trenucima", rekao je belgijski premijer Aleksander de Kro.

Odlazak Angele Merkel "ostaviće veliku prazninu jer je ona dugo vršila funkciju i snažno je uticala na razvoj Evropske unije", dodao je njegov austrijski kolega Aleksander Šalenberg.

Brojna priznanja i zahvalnice

"Bila je mirotvorac u EU. Nesumnjivo je bila velika Evropejka", istakao je.

Kancelarka je "velika političarka i glavni faktor stabilizacije u zamršenim situacijama", ocijenio je litavski predsjednik Gitanas Nauseda, istakavši da prema njoj osjeća "veliko poštovanje".

"Uvijek je nalazila kako će nas ujediniti i uticati na nas da idemo dalje", rekao je luksemburški premijer Xavier Betel, koji je osam godina bio njen bliski saradnik.

"Nedostajaće mi. Nedostajaće Evropi", rekao je.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen, bivša ministarka odbrane u vladi Angele Merkel, nedavno je rekla u kojoj je mjeri analitički duh te doktorice fizike bio presudan u deblokadi nerijetko beskrajnih evropskih pregovora.

Zadnjih mjeseci evropske vođe su zaredali s priznanjima i zahvalnicama onoj koja je vodila Njemačku od 2005. godine, gotovo koliko i kancelar ujedinjenja Helmut Kohl (1982.-1998.).

Njemačka bi novog kancelara trebala dobiti do Božića

Merkel, na čelu najsnažnije privrede na kontinentu, doživjela je oštre kritike zbog stavova Berlina u krizi evrozone nakon sloma svjetskog finansijskog tržišta 2008-2009, ali su je poslije uveliko hvalili zbog njenog odgovora na migrantsku krizu 2015. i zbog toga što je na kraju pristala na zajedničko zaduživanje dvadesetsedmorice.

Hrišćansko-demokratska kancelarka (CDU) pokazala je sposobnost pragmatičnog upravljanja zahvaljujući kojoj je uspjela postići potrebne nagodbe kako bi sačuvala jedinstvo Unije.

Njemačka treba dobiti novog kancelara do Božića. Socijaldemokrati, zeleni i liberali u četvrtak su objavili vremenski plan svojih pregovora s ciljem da Olafa Šolca (SPD) početkom decembra dovedu na dužnost.

Odlazak Angele Merkel (67) podstiče strah od praznog prostora u EU, koja je suočena s važnim odlukama: privrednim oporavkom nakon virusa korona, klimatskim promjenama i s potvrđivanjem svoje geopolitičke uloge u odnosu na Sjedinjene Države i na Kinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije