Svijet

Microsoft: Novi napadi ruskih hakera pred izbore u SAD; Kremlj negira

Microsoft: Novi napadi ruskih hakera pred izbore u SAD; Kremlj negira
Foto: N.N. | Microsoft: Novi napadi ruskih hakera pred izbore u SAD

VAŠINGTON - Hakeri povezani s ruskom vladom ponovo su pokušali da napadnu sajtove političkih organizacija u SAD uoči novembarskih izbora, tvrdi kompanija Microsoft.

Američka softverska kompanija je u saopštenju navela da je prošle nedelje osujetila napade tako što je preuzela kontrolu nad šest sajtova koje su hakeri kreirali kako bi imitirali stranice dvije desno orjentisane neprofitne organizacije, Međunarodnog republikanskog instituta i Hadson Instituta, kao i stranice Senata SAD.

Microsoft, kako prenosi Rojters, izražava zabrinutost da ovakvi i slični napadi predstavljaju pretnju po niz organizacija povezanih sa obe američke političke partije pred izbore u novembru 2018.

Takav napad poznat je kao “udica”, a karakterističan je po tome što hakeri prevare žrtvu da ukuca svoje korisničko ime i šifru kako bi im ukrali podatke.

“Da budemo jasni, za sada nemamo nikakve dokaze da su ovi domeni korišćeni za bilo koji uspješan napad prije nego što ih je Microsoft preuzeo niti imamo dokaz koji bi nagovijestio konačne mete planiranog napada”, navela je kompanija.

Kremlj je do sada odbacivao optužbe da koristi hakere kako bi uticao na izborni proces i javno mnjenje u SAD.

Članovi Međunarodnog republikanskog instituta su visoko pozicionirani republikanci, poput senatora Dzona Mekejna, koji je kritikovao veze predsjednika Donalda Trampa sa Rusijom.

Hadson institut, još jedna konzervativna grupa u SAD, organizovala je rasprave o mnogim pitanjima, uključujući i bezbjednost na internetu, kleptokratiju, a dosta je kritična i prema ruskoj vladi.

Kremlj: Ne znamo o kojim hakerima govori Microsoft

Kremlj je saopštio da ne razume optužbe američke kompanije Microsoft da su hakeri povezani sa ruskom vladom pokušali da napadnu sajtove dvije američke neprofitne organizacije, navodeći da ta kompanija nije ponudila dokaze za svoje tvrdnje.

"Ne znamo o kojim hakerima govore", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitri Peskov, prenio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije