Svijet

Migrantski karavan stigao do granice sa SAD-om

Migrantski karavan stigao do granice sa SAD-om
Foto: Tanjug/AP | Migrantski karavan stigao do granice sa SAD-om

TIJUANA – Karavan migranata uglavnom iz zemalja centralne Amerike, koji je na putu prema Sjedinjenim Američkim Državama, u petak je stigao do grada Tijuana, koji se nalazi na meksičko-američkoj granici

Oko 2.000 migranata, koji su dio velikog karavana od 7.000 ljudi, stiglo je u regiju, objavili su gradski zvaničnici. S obzirom na to da meksički grad ima mogućnost da prihvati svega 700 ljudi, vlasti Tijuane su za upotrebu migrantima otvorile stadion i sportski kompleks.

Od migranata se očekuje da danima čekaju na granici, pošto službenici granične policije dnevno mogu obraditi oko 100 migrantskih prijava.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u velikom migrantskom karavanu bilo je oko 2.300 djece.

Američki predsjednik Donald Tramp nedavno je bio jasan po pitanju karavana, nazvavši ga “invazijom“ i rekavši da će ga vojska zaustaviti.

“Mnogi članovi bandi i neki veoma loši ljudi izmiješali su se u karavanu, koji se kreće ka južnoj granici naše zemlje. Molim vas, vratite se. Nećete biti primljeni u SAD, osim ako ne prođete legalnu proceduru. Ovo je invazija na našu zemlju i naša vojska vas čeka“, poručio je Tramp preko Twittera.

Ranije ovog mjeseca Pentagon je saopštio da većina od 7.000 vojnika, koji će biti raspoređeni na granici SAD-a sa Meksikom, neće biti naoružana.

U karavanu su uglavnom državljani Hondurasa koji bježe od nasilja i siromaštva u svojoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije