Svijet

"Milion nagrada" za ruske glasače

"Milion nagrada" za ruske glasače
Foto: Tanjug/AP | "Milion nagrada" za ruske glasače

MOSKVA - Dvadeset stanova! Stotinu automobila! Desetine hiljada u poklon bonovima - to su samo neke od nagrada koje se nude Rusima, a jedini uslov je samo da glasaju.

Naime, u Rusiji su počeli izbori za Dumu, donji dom ruskog parlamenta. Prema riječima zvaničnika Izborne komisije, otvoreno je čak 96.000 biračkih mjesta, a državljani Rusije koji borave u inostranstvu moći će da glasaju u 144 države.

Poslanici za donji dom parlamenta biraju se na pet godina mješovitim izbornim sistemom: polovina članova Dume, njih 225, biće izabrana po partijskoj liniji, a drugu polovinu biraće građani u 225 izbornih jedinica.

Nakon godine koju su obilježili hapšenje glavnog opozicionog lidera, ali i posrtanje u anketama Jedinstvene Rusije, ruske vlasti čine što mogu kako bi povećale interes za parlamentarne izbore koji se održavaju od petka do nedjelje.

Zato plakati širom Moskve oglašavaju "milion nagrada" za birače koji se odluče glasati elektronskim putem i čini se da će Jedinstvena Rusija ponovno dobiti većinu iako nije popularna. Predizborna kampanja nije bila ni po čemu posebna, debate su se odvijale u kasnovečernjim televizijskim terminima i mnogi birači u Moskvi ne iskazuju puno entuzijazma.

"Nemamo pravog izbora, svi to znamo i vidimo", rekao je Grigorij Matvejev, 29-godišnji pozorišni tehničar rasvjete. "Puno sam puta glasao, ali to je samo farsa".

Kako AFP prenosi, životni standard Rusa u kontinuitetu slabi zadnjih deset godina i dodatno je pogođen krizom izazvanom pandemijom. Lični prihodi nakon poreza pali su deset posto od 2013, a cijene rastu. Inflacija je u avgustu iznosila 6,7 odsto.

Pa ipak, nedavno ispitivanje državne agencije VTsIOM pokazalo je da oko 30 odsto Rusa i dalje planira glasati za vladajuću stranku, dok je pred izbore 2016. stranka imala podršku 40 do 45 odsto birača. Svejedno se očekuje se da će Jedinstvena Rusija zadržati dvotrećinsku većinu u Dumi, što je dovoljno za izmjene Ustava poput onih prošle godine, kad su usvojene reforme koje su omogućile Putinu da ostane na vlasti do 2036.

Putin, čija je popularnost i dalje visoka i kojeg podržava između 60 i 65 odsto birača, nastoji poboljšati izglede Jedinstvene Rusije i naložio je isplatu gotovine u iznosu od 10.000 rubalja (116 evra) penzionerima i 15.000 rubalja (174 evra) policiji i vojnicima prije glasanja.

Njegove pristalice ističu da će povjerenje u predsjednika, kojeg i dalje mnogi smatraju nužnom čvrstom rukom nakon haosa devedesetih, pomoći u prevazi Jedinstvene Rusije.

S obzirom na veličinu Rusije, izbori će trajati tri dana, a glasačka mjesta se zatvaraju 19. septembra u 18 časova. U radu izbornih komisija biće angažovano ukupno oko 880.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije