Svijet

Ministar odbrane SAD dobio konja u Mongoliji

Ministar odbrane SAD dobio konja u Mongoliji
Foto: Tanjug | Ministar odbrane SAD dobio konja u Mongoliji

ULAN BATOR - Ministarstvo odbrane Mongolije poklonilo je na tradicionalnoj svečanosti konja američkom ministru odbrane Marku Esperu.

"Nazvao bih ovog lijepog konja Maršal, po generalu Džordžu Maršalu", rekao je Esper tokom svečane ceremonije, dodajući da je Maršal vojskovođa iz Drugog svetskog rata, veoma cijenio konje, prenosi AP.

Esper je doputovao u Ulan Bator tokom turneje po azijsko pacifičkim zemljama, a na ceremoniji je istakao da SAD rade na izgradnji odnosa sa ključnim zemljama u indo-pacifičkom regionu koje dijele vrijednosti i poštovanje jedna prema drugoj.

Inače, u Mongoliji je običaj da se cijenjenim gostima poklanjaju konji, koji po običaju ostaju u toj zemlji, kao i da ih oni koji ih dobijaju nazovu po nekome koga smatraju važnim.

Prošle nedjelje, Mongolija je konja poklonila 13-godišnjem sinu američkog predsednika Donalda Trampa Baronu, koji ga je nazvao Viktori.

Bivši šef Pentagona konja je dobio prilikom posjete 2014. godine, dok je nekadašnji ministar odbrane Donald Ramsfeld konja dobio 2005. godine.

Esper je rekao i da ne postoji poseban razlog za posjetu Mongoliji sem da se vidi kako da se proširi vojna saradnja sa tom zemljom, ali i izgrade jači odnosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije