Svijet

Ministarka se izvinila zbog TikToka na službenom telefonu

Ministarka se izvinila zbog TikToka na službenom telefonu
Foto: Pexels/Sam Lion | Ministarka se izvinila zbog TikToka na službenom telefonu

OSLO - Norveška ministarka pravde Emili Enger Mel danas se izvinila što na ranijem ispitivanju u parlamentu nije priznala da je instalirala i koristila TikTok na telefonu koji je dobila od vlade.

Kako je popularna aplikacija za dijeljenje videa u vlasništvu Kine, to je izazvalo strahove na Zapadu da bi Peking mogao da je iskoristi za prikupljanje korisničkih podataka, naveo je AP.

Emili Enger Mel (29) rekla je danas poslanicima da je prošle jeseni instalirala TikTok na svom službenom telefonu i da ga je nakon mjesec dana izbrisala.

Ona je na ranije upite opozicionih poslanika u prošlosti izbjegavala to pitanje, navodeći bezbjednosne razloge.

"Mogla sam da budem otvorena o ovome ranije i sada žalim zbog toga", rekla je norveška ministarka.

Priča o tom slučaju krenula je u septembru, kada je norveški list "Dagbladet" izvijestio da objave Enger Mel u TikToku uključuju fotografije i video zapise sa njenih službenih dužnosti, što je izazvalo zabrinutost da su osjetljive informacije i vladine aktivnosti mogle da dođu do kineskih vlasti.

Ministarka je u televizijskom intervjuu 1. februara priznala da je instalirala TikTok na svom državnom telefonu tri mjeseca nakon što su je prvi put pitali o tome, a tvrdila je da se prije instalacije konsultovala sa svojim ministarstvom.

Erna Solberg, bivša premijerka koja je sada u opoziciji, rekla je da je "glupo da je ministarka pravde, odgovorna za zakone o bezbjednosti, instalirala TikTok na svom radnom telefonu",

Tokom osmogodišnjeg mandata, Solberg je savjetovala vladine zvaničnike da ne koriste TikTok na službenim telefonima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije