Svijet

Misterija telefonskog poziva iz Bijele kuće još nije riješena

Misterija telefonskog poziva iz Bijele kuće još nije riješena
Foto: Pixabay | Misterija telefonskog poziva iz Bijele kuće još nije riješena

Dana 6. januara 2021, u 16.34, neko je zvao sa fiksnog telefona Bijele kuće jednog od izgrednika koji su upali na Kapitol, navodi se u zapisima do kojih je došao CNN. Poziv je trajao samo devet sekundi. Ko je uputio poziv i zašto ostaje misterija?

Prema evidenciji, poziv je stigao sa javno dostupnog broja Bijele kuće, a odlazni pozivi iz Bijele kuće ne pokazuju određeni lokal. Poziv je upućen kasno popodne, ubrzo nakon što je bivši predsjednik Donald Tramp objavio video-poruku na društvenim mrežama u kojoj je demonstrantima na Kapitolu poručio da idu kući, da su posebni i da ih voli.

To je bio jedini poziv iz Bele kuće na telefon izgrednika tokom tog kritičnog perioda.

Nejasno je, navodi CNN, kakva veza postoji, ako je uopšte ima, između Bijele kuće i izgrednika, i da li je pozvan greškom ili je upućen na govornu poštu.

Mobilni telefon pripadao je 26-godišnjem Antonu Luniku, Trampovom simpatizeru iz Bruklina, koji je otputovao u Vašington noć prije 6. januara sa dva prijatelja.

Njih trojica muškaraca su, zajedno sa stotinama drugih, upali unutar Kapitola, za šta su priznali krivicu u aprilu i za koju su osuđeni ranije ovog mjeseca. Advokati, sva trojica, odbili su da komentarišu za CNN, prenosi RTS.

Prema više izvora upoznatih sa istragom, Lunik je rekao da se ne sjeća da je primio poziv od devet sekundi i tvrdi da ne poznaje nikoga ko je radio u Bijeloj kući za vrieme Trampove administracije.

Telefonski poziv nije pomenut u Lunikovoj presudi niti u bilo kom sudskom dokumentu.

Portparol kancelarije američkog tužioca u Vašingtonu odbio je da komentariše, prenosi CNN.

Prema izvoru, odbor za istragu upada na Kapitol nastavlja da istražuje, ali do sada nije mogao da otkrije ko je uputio telefonski poziv i zašto.

Prema sudskim dokumentima, nema poznatih veza između trojice muškaraca i organizovanih grupa koje su upale na Kapitol, niti se pominje da su muškarci povezani s bilo kim ko je radio u Trampovoj administraciji.

U video-snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako se Lunik sa drugom dvojicom muškaraca smije dok se snimaju mobilnim telefonima u pozadini, dok jedan od influensera pod imenom Baked Alaska lažira telefonski poziv Senatu sa fiksnog telefona u kancelariji senatora Merklija, navodi se u sudskim dokumentima.

Nekoliko minuta kasnije, u 15.12, Lunik i njegovi prijatelji primijećeni su kako šetaju halama Kapitola, fotografišu se i na kraju izlaze kroz prozor.

Skoro sat i po kasnije, telefonski snimci pokazuju misteriozni poziv od devet sekundi sa fiksnog telefona Bijele kuće. Lunikov bijeli "leksus" je viđen kako se vraća u Njujork oko 20.28, tako da je vjerovatno da su se muškarci već vraćali u trenutku poziva, navodi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije