Svijet

Mladi, bogati "prosječni nacisti" uzburkali njemačku javnost (VIDEO)

Mladi, bogati "prosječni nacisti" uzburkali njemačku javnost (VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | Mladi, bogati "prosječni nacisti" uzburkali njemačku javnost (VIDEO)

​BERLIN - Mladi Nijemci uzvikuju rasističke, antiimigrantske slogane ispred paba na ostrvu Silt, poznatom okupljalištu bogataša na Sjevernom moru. Video koji su snimili sa svoje zabave brzo je postao viralan, izazvavši bijes širom zemlje, prenosi Njemačka novinska agencija (DPA).

Uzvikivali su "stranci van", "Njemačka Nijemcima" uz hit za zabave "L’Amour Toujours" (fra. "Uvijek voli") italijanskog muzičara Gigija D’Agostina.

U videu koji traje svega nekoliko sekundi, mladići i djevojke smijući se uzvikuju rasističke parole.

"Sasvim jasno, takvi slogani su odvratni, neprihvatljivi", rekao je njemački kancelar Olaf Šolc.

Policija je pokrenula kriminalističko istraživanje ovog događaja zbog sumnje na podsticanje mržnje i moguću upotrebu zabranjenih ekstremističkih simbola ili slogana.

Incident s italijanskim pop hitom koji je očito prigrlila njemačka krajnja desnica nije prvi, a policija u nekoliko saveznih zemalja istražuje slične slučajeve.

Međutim, posljednji je bio na šik, ekskluzivnom vikend odredištu za njemačku bogatu elitu, što je izazvalo posebno zgražavanje.

Otmeno društvo u svijetlim košuljama i sunčanim naočalama koje uzvikuju nacističke parole ispijajući šampanjac? Razbija stereotipe koje mnogi Nijemci imaju o krajnje desničarskim ekstremistima.

Jurgen Tritin iz Zelenih, inače veteran njemačke politike, odmah ih je nazvao “prosječnim nacistima”.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faser rekla je da su krivci osramotili cijelu zemlju. Rasisti se, rekla je, moraju suočavati s protivljenjem posvuda - među prijateljima, na poslu, u sportu - osim možda suočavanja s kaznenom osudom, navodi "Fenix-Magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije